Drums

Op deze pagina geef ik een overzicht van mijn drumsets van het verleden en heden. Tevens kun je hier de set-ups vinden en de snares die ik gebruik. Mijn eerste drumset is een tweedehands, deze had ik gekocht van een kameraad van mij (thanks Jan voor de kans om weer te gaan drummen). Het drumstel is een beetje uit allerlei onderdelen opgebouwd, met name onderdelen van Pearl en Tama en de bekkens van Paiste.

Mijn eerste drumstel
Mijn eerste drumstel, simpel en sober.. maar een boel op geleerd

Nadat ik dit drumstel een aantal jaren heb gehad, vond ik dat het tijd werd voor een splinternieuwe! Ik verkocht een basgitaar en legde wat spaarcentjes bij en zo kon ik een nieuwe Mapex V-serie kopen.

Mijn tweede drumstel

Dit drumstel heb ik ongeveer een kleine 2 jaar in bezit gehad, en toen heb ik een drumstel besteld. Dit was een chrome Pearl Export, voorzien van een extra floortom. Ik had de Mapex ingeruild en met een gepaste bijbetaling had ik eindelijk een drumstel waar ik echt helemaal gelukkig mee was. De bekkens waren nog altijd Paiste (Alpha serie). Na een paar keer spelen was ik er eigenlijk wel over uit, al die losse standaards is niet praktisch met opbouwen. Ik besloot een rack te kopen, op deze manier kan je veel sneller je set neerzetten en alles in één keer op zijn plaats krijgen. Ik had ondertussen alweer een drumstel erbij gekocht voor in de studio en hier had ik een Gibraltar rack bij gekocht. Op deze manier had ik al een beetje ervaring met een rack, ik koos voor de Gibraltar om de prijs en omdat ik wist dat dit drumstel eigenlijk nooit de studio zou verlaten. Voor optredens wilde ik een wat solidere rack en heb daarom gekozen voor een Pearl curved rack. Ik had goede ervaringen met de standaards van Pearl en op basis van deze ervaring dit besluit genomen. De Pearl kit is nog steeds in mijn bezit.

Pearl Export chrome polished

Alhoewel ik net de Pearl kit had gekocht, vrij kort daarna stond ik alweer in de drumzaak en kocht een Gretsch Renown maple. Ik had een "meevallertje" en besloot dit geld om te zetten in een drumstel voor mijn studio, dit moest een set worden met een geluid dat van nature al goed klonk. Mijn oog was gelijk al op de Gretsch gevallen om zijn opvallende verschijning, toen hij net in de drumwinkel aangekomen was had ik deze gelijk al op mijn verlanglijstje gezet. De set up is hetzelfde als de Pearl (met extra floortom) dus hoefde ik er geen extra floortom meer bij te kopen. De bekkens deelde ik met die van de Pearl kit, en ik verving de oude Alpha's langzamerhand voor de wat duurdere series van Paiste namelijk de Dimension en Innovations. Later heb ik een aantal Meinl bekkens MB-10 voor mijn Pearl erbij gekocht. Waarom Meinl? Omdat Paiste de innovations en Dimension serie niet meer maakte en de drummer nu dus voor de keus zet om hele goedkope bekkens te kopen (Alpha serie) of extreem dure. Aangezien ik al een X-aantal bekkens kapot geslagen had wilde ik mij niet wagen aan de allerduurste serie.

Gretsch Renown maple
Gretsch

A: Paiste Dimension Thin heavy 14” reflector Hi-Hat
B: Paiste Innovations splash 11”
C: Paiste Innovations splash 14”
D: Paiste Dimension mdium thin full crash 17”
E: Paiste Dimension medium heavy crash 16” reflector
F: Paiste Innovations thin crash 18”
G: Paiste Dimension medium heavy wild Ride 20”
H: Paiste Alpha china 16”
I: Paiste Alpha china 18”

1. Black panther 14x6.5 hammered steel snare
2. Gretsch Renown maple yellow nitro oyster 10” tom
3. Gretsch Renown maple yellow nitro oyster 12” tom
4. Gretsch Renown maple yellow nitro oyster 14” tom
5. Gretsch Renown maple yellow nitro oyster 16” floortom
6. Gretsch Renown maple yellow nitro oyster 22” basdrum

Hardware: Gibraltar drumrack with , Tama Iron cobra twin-pedal and hi-hat stand, Tama road pro snare stand, Tama drum seat

De Pearl ziet er ongeveer hetzelfde uit, ik probeer ze identiek te maken op een paar puntjes na, dat zijn namelijk de snare (i.p.v een 14x6.5 een14X5.5) en het basdrum pedaal (i.p.v een twin een enkel pedaal)

A: Meinl MB-10 14” reflector Hi-Hat
B: Meinl MB-10 splash 12”
C: -
D: Meinl MB-10 splash 14"
E: Meinl MB-10 crash 16”
F: Meinl MB-10 crash 18”
G: Paiste Alpha Ride 20”
H: Meinl MB-10 china 17”
I: -

1. Black panther 14x5.5 hammered steel snare
2. Pearl Export chrome polished 10” tom
3. Pearl Export chrome polished 12” tom
4. Pearl Export chrome polished 14” tom
5. Pearl Export chrome polished 16” floortom
6. Pearl Export chrome polished 22” basdrum

Hardware: Pearl curved drumrack with pearl CH-1000 cymbal
holders, Pearl boomstand, Tama
Iron cobra pedals, Tama road pro snare stand, Mapex drum seat

Snaredrums.........

Op dit moment heb ik 5 snares namelijk: een Pearl export snare (krijg je standaard bij de set), een Gretsch renown maple snare (krijg je ook standaard bij de set), Mapex Black panther snare hammered steel 14X5.5, een Mapex Black panther snare hammered brass 14X6.5, en ik heb er laatst nog een Pearl signature snare "Eric Singer bij gekocht"

Snares
v.l.n.r: Pearl Ex, Pearl Eric Singer, Blackpanther steel en brass, Gretsch renown maple

Sinds ik een baan heb in de dagdienst (eerder in ploegen) heb ik voor het repeteren in de avonduren een electronisch slagwerk erbij gekocht. Ik heb gekozen voor de Yamaha DTXpress IV, omdat de prijs/kwaliteit/ kwantiteit verhouding volgens mijn inzicht gunstiger lag dan de roland setjes. Voor beide setjes geld dat de geluiden die in het apparaat zitten okee zijn, de bekkens zijn altijd maar een beetje behelpen, ondanks de verschillende zones op de pads blijven de bekkens toch een beetje statisch klinken.

DTXtreme IV
thuis oefenen zonder extreme overlast

Kortom er gaat niks boven een akoestisch drumstel, ik had jaren geleden al een geluidsdichte cabine gekocht bij ESMONO SOUND , en dat is het meest ideale. Het enige nadeel is dat als je in de avonduren speelt (met name als je rond bedtijd speelt) de buren er toch last van hebben. Overdag zullen de buren het nauwelijks merken, als er leven is in het huis (denk aan radio of televisie aan) dan zullen ze het niet zo snel horen, maar als alles stil wordt in huis en op straat dan weet men snel dat er een drummer ergens bezig is. Op mijn elektronisch slagwerk doe ik meestal coördinatie oefeningen, af en toe speel ik wel wat nummers mee maar voornamelijk gebruik ik hem om verschillende technieken onder de knie te krijgen.

drumcabine

Esmono sound drumcabine