Danzig

Glenn Danzig is misschien wel een van de meest spraakmakende artiesten in de metal wereld, niet zo zeer om zijn shows of muziek maar meer om de persoon op zichzelf. De man boekt voor het eerst succes in de punk band Misfits, verlaat de Misfits om de band Samhain op te richtten om vervolgens een solo carriëre te beginnen onder zijn eigen naam danzig.

Danzig - Danzig
"Danzig 1" vinyl in gatefolded sleeve, en cd

In 1988 brengt hij zijn debuut album uit onder de titel Danzig, later ook wel danzig1 genoemd. De plaat bevat 10 rocknummers met een duister sfeertje, de nummers zijn over het algemeen niet complex maar de zang is krachtiger aanwezig dan bij menig andere bands. Uitschieters van de plaat zijn o.a: "Twist of cain", het bluesy achtige "She rides", "Soul on fire", "Mother" (wat overigens jaren later pas een hit wordt), en "Evil thing".

Danzig II
"Danzig II Lucifuge" vinyl en cd

2 jaar na het debuut verschijnt het album "lucifuge" (Danzig II), dit album klinkt al een stuk heavier mede dankzij een betere productie. De opener "long way back from hell" en het opvolgende "snakes of christ" zijn lekker binnenkomertjes. De bluesy invloeden zijn toch ook weer aanwezig op dit album, luister maar naar nummers als: "Killer wolf" en "I'm the one" of "blood and tears".

Danzig III
"Dirty black summer" 12" en cd "How the Gods kill"

Danzig III "How the Gods kill" is denk ik wel een van zijn meest succesvolle albums, dit album was voor mij ook het eerste danzig album wat ik mij heb aangeschaft. Het album verscheen in 1992 en na het horen van de single "Dirty black summer" was ik overtuigd om de plaat aan te schaffen. Het meest vreemde nummer is in mijn opzicht het nummer "Sistinas" waar Danzig duidelijk laat weten een groot elvis fan te zijn en zijn stem veel raakvlakken blijkt te hebben met zijn idool.

Danzig IV
"Danzig IV" vinyl en cd.

Danzig IV is het laatste album met de vertrouwde Danzig bandleden. Het album komt uit in 1994 (in de tussenliggende tijd wordt nog een EP uitgebracht "Thrall Demonsweat live"). Het album is een voortborduring op het Danzig III album. Mijn persoonlijke favorite nummers zijn: "Can't speak", "Going down to die", "Dominion", "Son of the morning star", "Stalker song", en "Let it be captured"

In 1996 gooit Danzig het over een hele andere boeg, de plaat "Blackacidevil" schiet bij veel Danzig fans in het verkeerde keelgat. De bluesy achtige rock nummers zijn vervangen door industriële metal nummers. De stemvervormers worden eveneens niet gewaardeerd. Persoonlijk vind ik het album wel goed, ik ben van mening dat een artiest best eens wat anders mag proberen om de creativiteit een beetje hoog te houden. Vele Fans lieten het album dan ook links liggen maar hebben het nooit echt een kans gegeven.

Satans Child
"Satans child"picture disc, en cd.

Met het in 1999 vershenen "Satans Child" krabbelt de gespierde zanger een beetje terug van zijn industriële uitstapje. Toch is het album absoluut geen aansluiting op de Danzig 1 t/m 5 albums. De muziek is veranderd van bleuse hardrock nummers naar metal neigende nummers met nog steeds een vleugje industrial. Langzamerhand raakt danzig in vergetenheid, er wordt nog een live album uitgebracht op dubbel cd, en nog een poging gedaan om terug naar de roots te gaan op het in 2002 verschenen "I lucifera" en later nog een keer met "Circle of snakes" en daarna houdt Danzig het eerst voor gezien, er zal ongetwijfeld in de toekomst wel weer een Danzig album uitkomen maar de zanger heeft met name besloten om het rustiger aan te doen en het touren tot een minimum te beperken. Zelf heb ik de man 2 keer live gezien, 1 keer met Dynamo (in de hoogtijd dagen van Danzig tijdens de Danzig 4 tour) en later nog een keer in hardenberg in de stam tijdens de Satans Child tour. Beide concerten waren zeer goed in mijn opzicht dan.

Danzig
"Danzig Collection"
Bootlegs
Danzig bootleg cd's