King Diamond/Mercyful Fate

Conspiracy
"Conspiracy" Vinyl, Picture disc, cd en re-mastered cd.

King Diamond, je haat hem of je gaat helemaal uit je dak, een middenweg is er niet bij deze artiest. De zanger laat zijn stem moeiteloos 'omswitchen' van laag naar extreem hoog, dit is dan ook vaak de oorzaak van het haten. Ik zelf ben een King aanhanger geworden toen ik op de radio (ja toen had je nog vara's vuurwerk) het nummer "At the graves" hoorde, ik was meteen verkocht. Ik heb de volgende dag gelijk het "Conspiracy" album aangeschaft en de verzamelwoede was van start gegaan. In een mum van tijd had ik de man zijn complete repertoire in mijn kast staan van begin tot het eind. Later heb ik alle albums in allerlei variaties erbij gekocht ( cd, picture disc, casettebandjes). maar laten we eerst eens een kijkje nemen waar het voor King diamond allemaal begon.

Nuns have no funIn 1982 was de eerste release van Mercyful Fate, dit is de band waar King diamond voor het eerst mee doorbrak. De "Mercyful fate EP" is later uitgebracht op een bootleg cd, een split cd met een band genaamd Evil. De LP die in 1982 uitgebracht werd werd in eerste instantie met een witte rand uitgebracht, de latere versies hebben dit niet. Ikzelf ben niet in het bezit van deze plaat en de reden daarvoor is dat ik niet lang genoeg alle platenbeurzen heb afgereisd om deze plaat te kunnen bemachtigen. Doordat ik meerde artiesten op mijn lijstje had staan van verzamelingen waren er meestal meer collectors items te koop dan ik kon betalen en dan moet je keuzes maken. Ik maakte in mijn hoofd meestal een lijstje van een aantal items die ik zeker wilde hebben voordat ik naar een platenbeurs ging, en zocht dan ook alleen maar naar die bepaalde items. Als ik dan een item tegenkwam die ik niet in mijn hoofd had liet ik die liggen om deze voor een andere keer te bewaren.

Melissa
"Melissa" LP, cd, re-masterd cd, en een vage Russische persing.

In 1983 brengt Mercyful Fate zijn eerste LP uit ; "Melissa". De plaat wordt in eerste instantie uitgebracht als LP en picture disc, de picture disc mist nog in mijn collectie. Later toen de cd-speler op de markt kwam werd hij uitgebracht op cd en jaren later weer op re-mastered cd. King Diamond zijn hele repertoire van de Roadrunner tijd is uitgebracht als re-mastered en ik heb toendertijd ook alle re-mastered cd's in één keer gekocht. De "Melissa" cd die was toen net uitverkocht en die heb ik een week of 2 later erbij gekocht. De Russische persing is een cd waar ik toevallig mijn handen op kon leggen, er zijn van meerdere albums russische persingen van uitgekomen maar ik heb er voor gekozen om niet actief naar deze cd's te zoeken. Er is ook nog een 25th anniversary cd uitgekomen, ook deze heb ik in mijn bezit. De cd bevat als extra een dvd met wat opnamen van een liveshow.

Don't break the oath
"Don't break the oath" Lp, cd en re-mastered cd.

In 1984 komt de plaat "Don't break the oath" uit, de plaat wordt wederom uitgebracht als vinyl en picture disc, later ook op cd en re-mastered cd. Dit is tevens het laatste album van Mercyful fate, om verschillende redenen wordt ervoor gekozen om te stoppen en king begint aan zijn 'solo' carriére.

No presents for christmas
"No presents for christmas" 12" maxi single

In 1985 wordt een 12" single uitgebracht als voorproefje op wat komen gaat. De plaat is met 2 verschillende hoezen op de markt gebracht, 1 voor de Amerikaanse markt (deze heb ik, zie foto) en een Europese versie, dit is een witte hoes met kerstklokken. De single bevat 2 nummers, "No presents for christmas" en "Charon", dit laatste nummer wordt ook op de eerste LP gezet.

Fatal portrait
"Fatal protrait" vinyl, cd en re-matered cd.

Halloween picture discIn 1986 wordt de eerste King Diamond plaat een feit, "Fatal portrait" is een succes voor de band. De eerste vier nummers zijn een concept, de nummers erna staan op zichzelf. Op de cd die later uitgebracht is, wordt een bonus track toegevoegd; "The lake". In het jaar van de officiële release wordt ook een 12" single "Halloween" op picturedisc uitgebracht waar de lake als b-kant al eerder opduikt. De picturedisc is wederom in Amerikaanse en Europese versie uitgebracht. Het verschil zit in de achterkant van de plaat, de foto van de band is op de Amerikaanse persing het spiegelbeeld van de Europese versie.

Familyghost
"The familyghost" 12"single
Abigail
"Abigail" Lp, picturedisc, cd en re-mastered cd.

The beginningIn 1986 komt de tweede plaat van de band uit genaamd: "Abigail", dit is de eerste volledige concept plaat van "King Diamond" en zal in de toekomst een handelsmerk worden van de band. De plaat is uitgebracht op LP en cd en er wordt een 12" single uitgebracht: "The familyghost" met als b-kant "Shrine". Er is ook een 25th anniversary versie uit ,die ik ook in mijn bezit hebt maar staat niet op de foto, waar een bonus dvd bij zit van een toenmalig optreden in zweden en de videoclips die de band heeft gemaakt. In hetzelfde jaar wordt er tevens een release gedaan voor de band Mercyful Fate, het gaat hier om de plaat "The beginning", de Lp bevat de "Nuns have no fun" EP en de BBC sessions. Op de later uitgebrachte re-mastered wordt het nummer "Black funeral" toegevoegd. Hierna wordt stoppen de Mercyful fate releases eerst voor een aantal jaren.

Them
"Them" LP, picturedisc, cd en re-mastered cd.

in 1988 verschijnt het album "Them" wederom een concept album uitgebracht op LP, picturedisc en cd. De eerste persing van de LP wordt geleverd met een boekje, dit maakt de eerste persing natuurlijk weer zeldzaam. De cd wordt uitgebracht met bonus track: "The phonecall", dit hoorspel laat de luisteraar alleen maar even weten dat er een vervolg op het verhaal komt en is voor de rest weinig interessant voor muziekliefhebbers. De re-mastered versie daarintegen heeft als bonus tracks 2 studiorehearsel opnamen van de band, dit is op zich wel leuk om te hebben.
ConspiracyIn hetzelfde jaar verschijnt er een Ep onder de noemer "The darksides" Het album bevat onder meer de nummers "Haloween", en "Them". Wat toendertijd de moeite waard was om hem aan te schaffen waren nummers als; "Shrine", en "The Lake", deze nummers waren namelijk nog niet uitgebracht op LP, de cd kwam in dezer tijd pas uit en moest nog populair worden. Ook het nummer "phonecall" duikt hier voor het eerst op deze plaat .

ConspiracyIn 1989 verschijnt dan de opvolger "Conspiracy" op vinyl, picturedisc, en op cd. Één van de grootste collectors items van King diamond is het eerste hoes ontwerp. De hoes laat nu een foto van King zien op de voorkant maar in een eerder stadium was het een tekening van Thomas Holm die het eerdere artwork van de Diamond albums ook voor zijn rekening nam. Holm zijn tekening laat de priester zien op de begraafplaats met een doodskist, de tekening was niet naar wens en de hoes werd niet gebruikt. Er is een x-aantal hoezen in omloop en de waarde is wat de gek er voor geeft. De hoes kwam overigens zonder LP in de omloop.

The Eye
"The eye" Lp, cd en re-mastered cd

In 1990 verschijnt een nieuw concept album "The eye" de plaat wordt uitgebracht op vinyl, en cd. De re-mastered cd levert verder geen extra tracks op en is alleen maar een must voor de verzamelaar en een welkome gift voor headbangers die al hun cd's ooit verkocht hebben en nu weer opnieuw aan willen schaffen. "The eye" is tevens het laatste king album wat de traditie elk In concertjaar een album hoog hield. Al jaren wordt er door fans gezeurd om een live album en daar wordt in het jaar 1991 gehoor aan gegeven. Het album "In concert 1987 Abigail" is eigenlijk meer een zoethoudertje dan een live album om een live album uit te brengen. De opnames bestonden al in 1987 en er wordt pas 4 jaar later een plaat van gemaakt, vreemd. Toch zijn de meeste Diamond bangers (incl. mezelf) wel heel blij met het album. De plaat klinkt goed en geeft goed de sfeer van een King Diamond concert weer. De plaat is uitgekomen op vinyl en cd, de re-mastered wordt voorzien van een nieuwe hoes en brengt verder weinig bijzonderheden met zich mee.

Return of the vampireEen jaar later komt er weer een album uit van Mercyful Fate, "Return of the vampire" is interessant voor de fans omdat het een aantal tracks bevat die nog niet eerder verschenen waren op cd of nummers die later herschreven zijn en hier nog in hun orginele staat op staan. De plaat wordt uitgebracht op cd en vinyl het vinyl is echter al vrij snel uitverkocht met name doordat zaken als "Large" Rotterdam de plaat verkoopt voor een belachelijk lage prijs namelijk een slordige 7 gulden. Ik was net te laat met bestellen en die LP is mijn neus dan ook glorieus voorbij gegaan, tot op de dag van vandaag baal ik hier grondig van.

In the shadows
"In the shadows" Lp en cd

De "Return of the vampire" plaat blijkt niet alleen een vorm van geldklopperij maar hij doet tevens dienst al opwarmertje voor de fans, want een jaar later komt er een heuse reunie tour en een nieuwe plaat uit. "In the shadows" wordt uitgebracht in 1993 en wordt ingespeel in nagenoeg dezelfde bezetting als de beginjaren (alleen de drummer ontbreekt). De plaat bevat geweldige nummers maar kan de sfeer van de platen "The oath" en "Melissa" niet benaderen. Veel fans van het eerste uur hebben dan ook gemengde gevoelens bij deze plaat, ikzelf heb er geen moeite mee. Ik bezocht een concert van de reunie tour in Eindhoven op het dynamo festival en dat was voor mij de eerste keer dat ik de King in levende lijve zag, ik vind het nog steeds een van de beste concerten die ik gezien heb in mijn leven. In 1994 wordt er op nieuw een album uitgebracht Timeonder de titel "Time" de plaat wordt alleen op cd uitgebracht en van de orginele bezetting heeft de bassist de band ook vaarwel gezegd. Time is net als zijn voorganger een plaat met geweldige songs maar laat wederom niet meer de sfeer horen die in de eerste 2 platen zo sterk aanwezig is. Zolang de band blijft bestaan zullen ze waarschijnlijk ook nooit weer een plaat uitbrengen die dit wel haalt.

In 1995 is het dan eindelijk weer tijd voor een nieuwe King Diamond plaat, het is inmiddels vijf jaar geleden dat er nieuw materiaal uit was gekomen van de band, en de opvolger heeft dan ook een dikke 3 jaar kant en klaar op de plank gelegen voor zijn release in 1995.

Spiders lullabye
"The spider's lullabye" picturedisc en digipack cd

De plaat wordt uitgebracht op vinyl, picturedisc en cd, het is de eerste plaat sinds fatalportrait die maar een gedeelte een concept vormt en 6 op zichzelf Into the unknownstaande nummers bevat. Een jaar later verschijnt er echter alweer een opvolger van het "Time" album van Mercyful fate, de band geeft duidelijk zijn bestaan weer aan en is productiever dan voorheen. De plaat wordt echter wederom alleen op cd uitgebracht en de japanse versie bevat een extra bonustrack namelijk "the ripper" een cover van Judas Priest. De plaat wordt gepromoot met een dubbelconcert (Mercyful Fate, en King diamond), de King diamond tour draaid om de pas verschenen "Graveyard" plaat.

The graveyard
"The graveyard" Picturedisc en digipack cd

Een dubbelreleas dus voor het jaar 1996 en een dubbelconcert, zelf was ik aanwezig bij het dubbelconcert wat toen nog in de "Noorderlicht" in Tilburg plaats vond. Ik stond op de gastenlijst en mocht zelfs nog even backstage om even met de bandleden te babbelen en wat foto's nemen en foto's laten signeren. De band had niet de beschikking over hun eigen instrumenten omdat deze gestrand waren bij de poolse grens en daarom moesten ze zich schikken en geleend materiaal van het voorprogramma, waardoor het King diamond concert flink ingekort werd.

Voodoo
"Voodoo" picturedisc en digipack

In 1998 wordt de plaat voodoo uitgebracht op cd en picturedisc, het is wederom een volledig concept album. De band laat voor de zoveelste keer de tour voor Dead againwat het is en doet alleen zijn verplichtingen in amerika. Wederom in hetzelfde jaar wordt er ook weer een Mercyful Fate album uitgebracht onder de titel "Dead again" de plaat wordt uitgebracht op vinyl en cd en digipack (alledrie zijn in mijn bezit). De titel van de plaat doet vermoeden dat de band wederom het bijltje er bij neer zou leggen, mede om de hoes die een contour laat zien van de "Don't break the oath" artwork. Aan deze vermoedens worden snel een eind gemaakt als de band nauwelijks een jaar later alweer een plaat uitbrengt.

Nine
"9" vinyl, picturedisc en digipack

In het jaar 1999 wordt de plaat "9" uitgebracht, de plaat komt uit op vinyl, picturedisc, digipack en cd. Zelf heb ik op dit moment even een King diamond overdose en ik moet ook eerlijk bekennen dat ik de plaat nog nooit geluisterd heb. er zal ongetwijfeld ooit een dag komen dat ik deze plaat eens de kans ga geven en hem eens van a tot z goed ga beluisteren. In tegenstelling van het "dead again" album blijkt dit toch echt wel de laatste plaat van de band, want tot op de dag van vandaag is het muisstil rond Mercyful Fate.

House of God
"House of God" vinyl, picturedic, en cd.

Het jaar 2000 is wederom het jaar van de King, de band komt met de plaat "House of God" die op vinyl, picturedisc en cd verschijnt. Er schijnt ook een digipack uitgebracht te zijn. De plaat is wederom een concept en geeft een heel eigen verhaal van een wereld beroemd persoon. Wederom wordt er een concert in nederland verplaatst wegens ziekte, helaas kwamen wij er pas achter toen we al in Zaandam waren gearriveerd en een lullig klein briefje op de deur ons dit berichtte. De nieuwe datum kwam ons niet zo goed uit en vandaar dat ik nu dus nog steeds 2 ongebruikte King Diamond kaartjes bezit voor een concert in Zaandam.

Abigail II
"Abigail II" vinyl, picturedisc, en cd.

In het jaar 2002 komt King Diamond met een opvolger van "Abigail", vele fans krijgen hier een beetje een dubbel gevoel bij, is dit een poging om de oude fans de aandacht lokken om ze weer terug te winnen?, of is het gewoon een vorm van gebrek aan inspiratie? Mij kan het eigenlijks niks schelen wat voor gedachte er achter zit, ik vind de plaat erg goed. Overigens wordt deze keer de promotie tour alleen in Amerika gedaan en de rest van de wereld moet het dus doen met de cd speler of platenspeler.

The puppetmaster
"The puppetmaster" vinyl, picturedisc en cd

In het jaar 2002 komt "The puppetmaster" uit op vinyl, picturedisc, en digipack cd/dvd. De dvd bevat een opname van King diamond die het verhaal van de "Puppetmaster" verteld. Deze keer wordt ook Nederland weer eens aangedaan met een concert. Samen met mijn kameraad verzamelen we alle moed bijelkaar om maar weer eens een poging te wagen om een concert bij te Deadly lullabyeswonen. Deze keer echter met succes, King stelt ons niet telleur en zet een goede show neer, wij waren in ieder geval weer overtuigd van zijn kunnen. In 2004 wordt er wederom een live album uitgebracht onder de naam "Deadly lullabyes" het is een dubbel cd in digipack uitvoering en bevat opnames van de "Puppetmaster" tour. Sommige critice twijfelen aan de echtheid van de live opnames, zelf ga ik er echter geen seconde tijd in steken om uit te zoeken of de cd nou werkelijk live is of niet. Er is wederom een nieuw king diamond item op de markt gekomen......HOERA!!

Give me your soul please
"Give me your soul please" vinyl, picturedisc en cd

In 2007 worden we dan eindelijk weer op een nieuw King Diamond album getrakteerd, "Give me your soul please" is een typische King plaat met weinig nieuws onder de horizon. Goede muziek en natuurlijk de welbekende hoge vocalen van King. De plaat wordt uitgebracht op vinyl, picturedisc en digipack. De promotie tour zal waarschijnlijk wederom niet plaats vinden in europa dus zullen we weer een paar jaar moeten wachten om de band live te aanschouwen? De tijd zal het leren.

verzamelaars
King Diamond verzamel albums

Er zijn een aantal verzamelaars uitgekomen, een aantal kun je hierboven zien, de "Black rose" is een van de meest interressante verzamelaars. Hierop staan namelijk oude opnamen van de periode voor Mercyful Fate, dit is dus echt een Dangerous meeting vinylmust voor de liefhebber. Het in 1992 verschenen "Dangerous Meeting" is een verzamelaar met zowel Mercyful Fate nummers als King diamond nummers en is uitgebracht zowel op cd als vinyl, beide zijn in mijn bezit. De eerste 7 nummmers op de plaat zijn nummers van Mercyfyl Fate van de albums " Don't break the oath", en "Melisa" . De overige nummers zijn King Diamond nummers, op de LP is de verzamelaar iets korter dan de cd, de cd telt maar liefst 5 nummers meer. Het album "The best of King Diamond" is een typische geldklopperij actie van Roadrunner records en voegt dan ook echt niets toe aan het reeds verschenen materiaal. De plaat "Deadly lullabyes" is in de ogen voor sommige mensen gewoon een verzamelaar omdat er nogal getwijfeld wordt aan de live opnames.

Andere verschillende verzamelwaar....

Cassettes
Wie kent ze nog? de cassette bandjes, ik heb er een paar weten te bemachtigen.
Cassettes
bootlegs enz

Vreemde items en bootlegs, bovenste cd is een shape disc, "Joker up my sleeve" is een bootleg, het bevat een registratie van een "Abigail" concert. De overige zijn vreemde cd's uit andere landen.

Bootlegs
Diverse Mercyfyl Fate bootlegs