Tori Amos

Een van de eerste nummers waar ik persoonlijk echt kippevel van krijg is "caught a lite sneeze" van Tori Amos.

Boys For Pele"
Boys for pele" cd en groen vinyl

Door dit nummer en mede door de geweldige performance bij de 2 meter sessies ben ik cd's gaan kopen van haar. Later sloeg de verzamelwoede toe en kocht ik ook het vinyl. Deze dominee's dochter startte haar muzikale carriere op 5 jarige leeftijd op het consivatorium!Het mag duidelijk wezen dat we te maken hebben met een wonderkind, ze maakt volgens eigen zeggen al voor haar tiende eigen nummers. De echte doorbraak laat echter nog eventjes op zich wachten.

Haar eerste poging was in ieder geval met de band Y KANT TORI READ, waar ze in 1988 een album losliet op de wereld. De plaat vol met "electro pop" nummers slaat niet echt aan en beland al snel in de koopjes bakken. Toendertijd had er goen aan gedaan om alle cd's op te kopen, want vandaag de dag is dit een heus collectors item. Met name de origenele cd die in een langwerpige hoes

Tori
"Y KANT TORI READ" lp en cd

is uitgebracht brengt in USD een slordige $500 op. De Lp die ik in mijn bezit heb heeft een variabele prijs (wat de gek er voor geeft). De cd die ik in bezit heb is weliswaar een counterfeit maar mag vandaag de dag toch al gauw ergens tussen de 50 en de 150 USD opbrengen. Liefhebbers check regelmatig op Ebay.com.

In 1992 komt de echte doorbraak, gewapend met alleen nog maar haar piano neemt brengt ze "Little earthquakes" uit en met succes, de plaat wordt maar liefst meer dan 2 miljoen keer verkocht wereldwijd.

 
Tori
"These little earthquakes" collectors vinyl, en cd.

Nummers als "Tear in you hand" en "Precious things" zijn nog steeds geweldige nummers om naar te luisteren. Dit album bevat ook het spraakmakende nummer "Me and a gun", een nummer wat alleen acapellawordt gezongen en een persoonlijk verhaal verteld over haar verleden.

 
Tori
"Under the pink" Rose vinyl, en cd

Under the pink werd uitgebracht in 1994, en zou eerst de titel "God with a big G" maar deze titel werd niet getolereerd. De eerste single "Cornflake girl" ging rechtstreeks naar nummer 1 in engeland. De opener "Pretty good year" lijkt mensen op het verkeerde been te zetten, in het begin van het nummer lijkt de nieuwe plaat aardig in het verlengde te liggen van zijn voorganger. Het nummer "God" maakt aan deze illusie helemaal een einde. "Cornflake girl", "Space dog" en "Yes anastacia" blijven samen met de eerder genoemde nummers mijn persoonlijke favoriten van deze plaat.

Tori - From the choirgirl hotel
"Tori - From the choirgirl hotel" Dubbel LP, en cd

In 1996 wordt de "Boys for pele" plaat uitgebracht, deze plaat ligt aardig in het verlengde van zijn voorganger, maar toch lijken sommige nummers toch net iets experimenteler. Het geweldige "Horses" wordt gelijk opgevolgd door het zware "Bloodroses", andere noemenswaardige nummers zijn o.a: "Proffesional widow" (en dan heb ik het niet over die verscrikkelijke mix versie hiervan, want deze lijkt voor geen meter op het orgineel) "caught a lite sneeze", "Talula", "Agent orange" en "Marianne". De plaat die in 1998 uitkomt is toch daadwerkelijk anders dan zijn voorganger. Dit is de eerste plaat die compleet door een band is ingespeeld, met de eerste single "Spark" wordt gelijk de toon gezet voor de rest van de nummers, deze en nummers als: "Raspberry swirl", "IEEEEE", "She's your cocaïne" ,"Northern lad", en "Playboy mommy" (wat weer gaat over haar miskraam, zeer gevoelig gezongen) zijn mijn persoonlijke favoriten.

To venus and back
"To venus and back" Picture disc en cd

In 1999 volgt de, volgens Tori de vijfde omdat ze Y KANT TORI READ niet meerekend als een Tori Amos album, "To venus and back" deze is tevens weer met band ingespeeld. Toch klinkt de plaat wat rustiger als zijn voorganger, meer een plaat voor een rustige zondagmorgen. Nummers als "Bliss", "Concertina" en "Glories of the eighties" zijn mijn persoonlijke favoriten. Een bonus bij de cd wordt geleverd d.m.v een live cd van de "Plugged" tour, opgenomen tijdens de promotie tour voor "From the choirgirl hotel" plaat. Deze cd is zeker wel een must voor de Tori fans.

Tori Collection
LP, CD verzameling Tori Amos

Dit is even een greep uit de items die ik in de loop der jaren verzameld heb, een andere merkwaardige cd is "strange little girls" waar Tori allerlei nummer covered van de meest uiteenlopende artiesten zoals: Neil Young, the Stranglers, Eminem, Depeche Mode, Slayer, Lou Reed, and Lennon/McCartney. Albums die daarna volgen zijn: "Scarlet's walk" een aantal compilatie albums en een live album, "The beekeeper", gekoppeld aan "The original sinsuality tour", waar ik samen met mijn kameraad heen ben geweest. Persoonlijk vond ik dit een grote tegenvaller, het optreden zat totaal geen sfeer in en ik denk ook dat de locatie (ahoy) daar verantwoorderlijk voor was, maar toch ik moet het helaas wel boeken onder de meest grootste tegenvallers van mijn concertbezoeken.