Erwin NieboerRockdrummer
 

At The Graves.........

Conspiracy

In 1989 komt King Diamond op mijn pad. Na het lezen van een interview omtrent het nieuwe album Conspiracy is mijn interesse gewekt. Een paar dagen daarna draaien ze bij het radioprogramma Vara's Vuurwerk At The Graves van de Conspiracy plaat. Het nummer klokt bijna 9 minuten en is gelijk een bloemlezing waar de muziek van King staat, grote contrasten, zang van zeer laag naar extreem hoog, geweldige gitaar partijen door Andy La Rocque en Pete Blakk, indrukwekkende baslijnen van Hal Patino en fenomenale drums van Mikkey Dee. Het was overduidelijk ik moest de nieuwe King Diamond plaat ook hebben. Ik kocht hem bij mijn plaatselijke platenwinkel (muziekafdeling Vanderveen, Assen) en zette de plaat thuis gelijk op. Zoals het vroeger ging, luisterde ik naar de plaat met de songteksten in de hand en las mee. King Diamond is geen gewone liedjes schrijver maar net als Alice Cooper maakt de man graag concept albums. Albums met een verhaal, de nummers op de plaat vormen één groot verhaal. Ik kwam er al snel achter dat deze plaat het vervolg is op de voorganger Them en zo begon de zoektocht voor een nieuwe collectie muziek. King Diamond is net als Lars Ulrich overigens van Deense afkomst en zoals zoveel artiesten uit de Scandinavische hoek is hij muzikaal zeer goed ontwikkeld. Samen met Andy La Rocque schrijft hij de meest geweldige nummers met verrassende wendingen. Op deze pagina laat ik mijn collectie zien van zoal Mercyful Fate en King Diamond omdat beide bands King Diamond als zanger hebben en meteen de meest bepalende factor is.


Fun for nuns......

In september 1982 vertrekken Kim Bendix Petersen, Timi Grabber, Kim Ruzz, Hank Shermann en Michael Denner naar Nederland om in de Stone Studio in Roosendaal 4 nummers op te nemen voor een Ep (mini Lp). Willem Steentjes zit aan de knoppen en Jac Hustinx tekent voor de mix en functie als producer. André Verhuysen en Ole Bang verzorgen de foto's Ole verzorgt de verlichting voor de band en is later manager, André kennen we van de Aardschok.

Mercyful Fate - Mercyful Fate

Links de 1982 Rave On third press, daarnaast een 2001 bootleg persing en daarnaast de 2018 Metal Blade The Beginning picture disc.

Het resultaat van 2 dagen studio is de Mercyful Fate E.p ook wel bekend als Nuns Have No Fun. Dankzij deze start heeft King Diamond een sterke verbinding met Nederland wat voor de Nederlandse fans enig voordeel oplevert, King zal niet snel Nederland overslaan als er een tournee is met één van zijn bands. 
Zo geschiede het dus dat de band Mercyful Fate een feit was geworden en met hun unieke sound, met name de zang, een onuitwisbare indruk maakte zowel positief als negatief. King zingt met een falsetto (erg hoge zang), je houd ervan of haat het. De interesse valt niet tegen want er komt al snel een tweede en derde persing. Ik bezit alleen de derde persing, ook nog maar sinds kort en één van de bootleg persingen. Voor velen is de eerste persing een must (deze heeft een witte rand in plaats van een zwarte) maar zoals het bij deze artiest helaas gaat wordt je doodgegooid met bootleg persingen. Je moet goed weten wat je koopt wil je geen kat in de zak kopen. De picture disc is eigenlijk The Beginning picture disc maar met de hoes van de E.p erop geprint. Hier staat de volledige E.p op (in andere volgorde) aangevuld met andere nummers maar daar komen we later nog op terug.


Melissa collectie

Links de 1983 Europese Roadrunner Lp, daarnaast de 2007 Duitse Roadrunner/Cargo Records remastered re-issue Lp en daarnaast de 2018 Metal Blade picture disc.
Links onder de 1988 Europese Roadrunner Cd, daarnaast 1997 Europese remastered Gold Disc editie, daarnaast de Russische onofficiële Cd en als laatste de 2005 Europese Roadrunner digipack special edition Dvd/Dvd video remastered.

In 1983 komt het eerste album getiteld Melissa uit. De plaat bevat 7 nummers (de tijd dat kwaliteit boven kwantiteit stond) en artwork van Thomas Holm. Deze laatste zal voor lange tijd verantwoordelijk zijn voor het artwork de komende tijd. King gooit het tekstueel op het randje of voor sommigen er net over. Duistere en occulte zaken worden behandeld in de zeven nummers van maagdelijke offers en necrofilie tot pasgeboren baby bloed en een heks op de brandstapel. King houdt van het occulte en steekt dat niet onder stoelen of banken maar... veel Scandinavische bands verheerlijken satanisme mede omdat de kerk in deze landen veel invloed heeft op de regeringen. Veel jongeren zetten zich daarom af tegen het geloof en de eerste platen van Mercyful Fate zijn hiervan het produkt. Mijn eerste Melissa Lp kocht ik eind jaren '80 bij een verkoopdag van de plaatselijke bibliotheek die alle Lp's van de hand deed omdat de Cd alles over nam. Ik krijg regelmatig de vraag van andere verzamelaars of ik de eerste picturedisc niet in mijn bezit heb, mijn antwoord daarop is steevast nee, dat ding is veel te lelijk. De eerste persing van de picturedisc is gelimiteerd en genummerd (ik denk tot 1000 stuks). Er is daarnaast ook nog een ongenummerde versie en het is onbekend hoeveel daarvan zijn, beide versies gaan rond de €100 van de hand. Ik had eerste de bootleg versie van de picturedisc, deze lijkt meer op de latere Metal Blade versie.


Don't Break The Oath collectie

Linksboven de 1984 Europese Roadrunner Lp, daarnaast de 2007 Duitse Roadrunner/Cargo Records versie en daarnaast de 2018 Metal Blade picturedisc.
Linksonder de 1987 Europese Cd en daarnaast de 1997 Europese remastered Gold Disc editie.


In 1984 komt de band met de opvolger van Melissa met de titel, Don´t Break The Oath. Waar zijn voorganger een 5 tal klassiekers voortbracht blijft deze plaat een beetje achter op dat vlak. Toch is deze plaat een echte metal klassieker al was het maar om het artwork. Tekstueel blijft King het pad van het occulte nog even volgen en muzikaal is hij misschien nog beter dan zijn voorganger. Ik kocht mijn eerste versie net als Melissa bij een verkoopdag van de plaatselijke bibliotheek omdat ze alle vinyl gingen vervangen door Cd´s. Ook voor deze plaat geldt hetzelfde, er is een picture disc gemaakt bij het uitkomen van deze plaat maar net als de Melissa versie vind ik hem spuuglelijk. Ik heb hem daarom ook bewust niet in mijn collectie maar heb ik wel een bootleg versie gekocht. Deze lijkt veel op de 2018 Metal Blade versie. Na deze vliegende start houdt de band op met bestaan waarschijnlijk om verschil van mening over welke muzikale koers er gevaren moest worden. Hank Shermann wil meer naar de kant van de op dat moment commerciëlere glam metal maar King ziet dat helemaal niet zitten. Hank gaat zijn eigen weg en richt de band Fate op en brengt in 1985 hun debuut album uit. Shermann doet dit niet alleen maar met toetsenist Pete Steiner. Dit duo schrijft de muziek voor de band. Shermann houdt het ook hier maar 2 albums vol en verlaat dan het schip. Het blijft hierna 6 jaar stil rondom Hank en komt dan in 1991 weer terug met een nieuwe band Zoser Mez. Deze band richt hij op met met mede ex-Mercyful Fate bandlid Michael Denner. Tevens zien we in deze band ene Bjarne Holm achter de drums die later ook de drums verzorgt bij de later heropgerichte Mercyful Fate. De band Zoser Mez brengt alleen een debuut album uit en verdwijnt daarna weer van het toneel.


Mercyful Fate is dead... Long Live The King...

Boven,1985 Amerikaanse Roadracer Records 12` en de 2018 Metal Blade heruitgave picturedisc.
Beneden, 2023 Europese Metal Blade en daarnaast de 2023 Amerikaanse Metal Blade persing.

Eind 1985 worden we warm gemaakt voor King´s solo project met een heuse kerstsingle. No Presents For Christmas is The Ultimate Headbangers Stocking Stuffer zoals de sticker zegt. De Amerikaanse hoes is echt duizend keer mooier dan de Nederlandse versie. King met een rendier die een lange neus trekt naar iedereen alsof hij wil zeggen, na-na-na-na-naaa jullie dachten van mij af te zijn maar ik ben terug, en hoe. Het nummer No Presents is echt een klassieker voor de fans terwijl het eigenlijk gewoon een grap is. In het nummer vertelt King dat de kerstman geen cadeaus kan rondbrengen want er is niemand die hem wil helpen. Noch Donald Duck noch Tom & Jerry willen helpen om de cadeaus naar de kinderen te brengen. There's no presents, not this Christmas een mooie opwarming naar het debuut album. Op de B-kant krijgen we een voorproefje in de vorm van Charon. Dit nummer is niet het sterkste nummer op de komende plaat maar geeft wel aan dat de koers wel veranderd is ten opzichte van het Mercyful Fate geluid.


Fatal Portrait collectie

Links boven de 1986 Europese Roadrunner Records Lp, daarnaast dezelfde maar dan met muliticolor logo.
Linksonder de 2020 Europese Metal Blade uitgave op goud/geel gemarmerd vinyl, daarnaast de 2018 Metal Blade picturedisc en daarnaast van boven naar beneden de 1986 Europese Roadrunner Cd en daaronder de  1997 Europese remastered Gold Disc editie.


Op 17 februari 1986 komt het eerste wapenfeit van King Diamond´s solo project. 2 jaar na de laatste release van Mercyful Fate brengt hij onder de naam King Diamond het album Fatal Portrait uit. De bandleden zijn dezelfde als bij Mercyful Fate maar dan zonder Hank Shermann en Kim Ruzz. Op de hoes zien we dat Andy LaRocque zijn plaats in heeft genomen. Andy kwam last minute tijdens de opname sessies bij de band nadat zijn voorganger (wiens naam onbekend is bij mij) niet voldeed. LaRocque deed als auditie de solo voor Dressed In White en was daarna aangenomen en zal een belangrijke factor worden voor de band. De drums worden overgenomen door Mikkey Dee en deze Zweed is jarenlang mijn meest favoriete drummer allertijden geweest. De plaat telt 9 nummers waarvan 6 geschreven door King zelf en 3 waar Michael Denner de credits voor krijgt. Dit album is ook het eerste gedeeltelijke concept album (een concept album wil zeggen dat verschillende nummers één verhaal vertellen). Het album gaat over King die thuis als hij een kaars aansteekt steeds een gezicht ziet en wanneer King vraagt aan het inmiddels huilende gezicht, waarom? Komt er uiteindelijk het woord Jonah uit haar mond. King gaat op onderzoek uit op zolder en een boek wat daar onder het stof ligt trekt zijn aandacht. Het boek heet The Jonah en daar staat een spreuk in om het gezicht te bevrijden uit de vlam van de kaars. Als de ziel bevrijd is uit de kaars vertelt ze wat haar overkomen is. Molly (zo heet het meisje) had een moeder die obsessievelijk jaloers was, ze wilde dat niemand haar dochter ooit zag. Ze hield het kind gevangen op zolder en daar sleet ze een groot gedeelte van haar leven. Uiteindelijk kreeg haar moeder een onfeilbaar idee, ze zou een schilderij maken en de ziel van Molly daarin opsluiten. Ze werkte een halfjaar aan het schilderij en bij elke penseelstreek liet Molly beetje voor beetje het leven totdat ze weer tot leven kwam in het schilderij. Molly nam wraak en liet het schilderij bedreigende woorden spreken waarop moeder het schilderij verbrande in de kaars. Nu Molly weer vrij is spookt ze vrolijk rond op zolder samen met haar poppen. 
Dit is zo'n beetje het concept verhaal en dan gaat de plaat over naar individuele nummers zoals Charon, Lurking In The Dark en Halloween (een vast nummer in de shows van King) daarna een klein introotje in de vorm van Voices Of The Past en in het laatste nummer Haunted laat Molly nog even weer van haar horen. Alles op het album is tiptop verzorgd de muziek de teksten het artwork (wederom van Thomas Holm). Hoewel het niet mijn eerste King Diamond plaat was, is het wel nog steeds mijn favoriete. Het concept verhaal is echt geweldig en de muziek sluit naadloos aan bij het verhaal.


Halloween 12

De 1986 Amerikaanse Roadracer 12" picturedisc voor en achterkant.


In de laat lente van 1986 worden we nog een keer getrakteerd op een 12" picturedisc van Halloween. De plaat wordt uitgebracht in Amerika en een Nederlandse persing voor Europa. Naast de sticker op de Amerikaanse persing verschilt de achterkant ook ten opzichte van de Nederlandse persing. De Amerikaanse persing heeft dezelfde foto als de Nederlandse maar dan in spiegelbeeld. Op de B-kant van de plaat staat The Candle en een nog niet eerder uitgebrachte track The Lake. Deze laatste track wordt ook toegevoegd op de Cd om deze aantrekkelijker te maken voor de verkoop. The Lake behoort absoluut tot een van mijn favoriete King Diamond nummers dus zeker een meerwaarde voor de Cd. 
De Nederlandse versie van de picturedisc kun je op dit moment van schrijven kopen rond de €40 en de Amerikaanse komt rond de €100. 


Family Ghost 12

1987 Europese Roadrunner Records 12".


In de zomer van 1987 brengt Roadrunner de 12" The Family Ghost uit als opwarmertje voor het nieuwe album Abigail. King heeft de vaar er weer goed in en brengt in korte tijdsbestek veel materiaal uit om de fan schare te vergroten. Op de B-kant staat het nummer Shrine wat ook nog niet eerder uitgebracht is. Het nummer is een overblijfsel van de Fatal Portrait sessies. Deze 12" is ten tijde van dit schrijven als tweedehands verkrijgbaar voor €30.


Abigail collectie

Boven 2 1987 Europese Roadrunner Records Lp's.
Links onder de 1987 Engelse Roadrunner picturedisc, daarnaast de 2007 Roadrunner/Cargo Records 2Lp heruitgave en daarnaast van boven naar beneden de 1987 Europese Roadrunner Cd, daaronder de 1997 Europese remastered Gold Disc editie en daaronder de 2005 Europese Dvd/Dvd video all media special edition uitgave.


In 1987 komt Abigail uit. Deze plaat is voor veel Diamond fans de beste plaat die hij gemaakt heeft. Niet voor niets dat er in 2016 een tournee kwam waar deze plaat integraal gespeeld werd en deze tour was zeer succesvol. Tijdens die tour worden er zelfs shows gefilmd en uiteindelijk wordt daar de live plaat Song For The Dead maar die komen we later tegen. Goed Abigail 1987, het album wordt voornamelijk geschreven door King zelf. Andy La Rocque schrijft 2 nummers, Mansion In The Darkness en The 7th Day Of July 1777 en Michael Denner schrijft The Possesion. Denner staat ook nog op de hoes van de plaat maar verlaat de band voor de start van de toernee. Denner zijn vervanger wordt Michael Moon, deze is ook te zien in de videoclip van The Familyghost. De plaat is wederom een concept album en deze keer van het begin tot het eind. Het vertelt het verhaal van de zwangere Miriam Natias en Jonathan LaFey die een groot herenhuis hebben geërfd en daar gaan wonen. De naam Lafey is waarschijnlijk afgeleid van Anton Szandor LaVey die in 1966 The Church Of Satan oprichtte. Onderweg er naar toe worden ze aangehouden door 7 ruiters die het jonge stel waarschuwt geen intrek te nemen in het huis en terug gaat waar ze vandaan komen. Het stel negeert de waarschuwing maar komt er al snel achter dat de ruiters gelijk hadden. Jonathan krijgt 's nachts bezoek van de Graaf Lavey (The Familyghost) die het verhaal vertelt van Abigail die in de kelder in een sarcofaag ligt. Abigail was een bastaard kind, een kind dat verwekt was tijdens een buitenechtelijke relatie van de vrouw van de Graaf. Om te voorkomen dat een bastaard de erfgenaam werd duwt de Graaf zijn zwangere vrouw van de keldertrap. De Gravin brak haar nek en de ongeboren foetus verliet het lichaam. De Graaf verbrandt het lichaam van zijn vrouw en geeft de foetus de naam Abigail en bergt haar op in de kelder. De Graaf raad Jonathan aan om hetzelfde te doen en uiteindelijk probeert hij dat ook maar Miriam was net iets slimmer en duwt hem van de trap. Miriam overleeft de geboorte van Abigail niet en uiteindelijk komen de 7 ruiters het kind ophalen om haar ritueel te doden zodat ze nooit meer onheil kan veroorzaken. Dat is in het kort het verhaal van Abigail waar 15 jaar later nog een vervolg op wordt gemaakt op de plaat Abigail II.

De basis van mijn King Diamond/Mercyful fate collectie is dat ik een Lp versie wil een Cd versie en een picturedisc. Dit is de eerste King Diamond plaat waar een picturedisc van werd gemaakt bij de release. Bij de Mercyful Fate platen gebeurde dat standaard maar bij Fatal Portrait werd geen picturedisc uitgebracht. Later werd er een onofficieel uitgebracht door Hellion en in 2018 besluit Metal Blade de gehele King Diamond/Mercyful Fate collectie uit te brengen op picturedisc. King heeft een loyale fanschare waar veel verzamelaars tussen zitten. Deze loyaliteit wordt regelmatig op de proef gesteld omdat er altijd besloten wordt om de hele discografie opnieuw uit te brengen. De eerste keer dat ik hiermee te maken kreeg was toen ze in 1997 de gehele discografie ge-remastered uitbrachten op Cd. Ik kocht ze allemaal in één keer maar dat is best een aanslag op je bankrekening. De laatste keer was in 2020 toen bracht Metal Blade de gehele discografie uit op gekleurd vinyl en als mini album Cd. Veel verzamelaars wilden perse alle versies hebben en hebben een vermogen gespendeerd om alles aan te schaffen. Ikzelf heb mijn verzameling King/Mercyful op een laag pitje gezet en ben tevreden met een Lp, Cd, picturedisc en af en toe een cassette of een gekleurd exemplaar maar is geen must. Veel mensen denken dat er regels zijn voor het verzamelen van Lp's of Cd's maar die zijn er niet. Je kunt gewoon je eigen regels maken van wat je wilt of niet wilt het is allemaal oké!


The Beginning Collectie

Links de 1987 Europese Roadrunner Lp en daarnaast boven de 1987 Europese Cd en daaronder de 1997 Europese remastered Gold Disc editie.


In de zomer van 1987 wordt ook The Beginning uitgebracht, een verzamelalbum van Mercyful Fate. De Mercyful Fate E.P. staat hierop maar dan ge-remastered en wordt aangevuld met 3 nummers van de BBC Sessions (Friday Rock Show) en een niet eerder uitgebracht nummer Black Masses die overbleef van de Melissa periode. In 1997 komt er een remastered versie uit maar ook gelijk met een andere hoes en als extra track krijg je Black Funeral. Deze release is waarschijnlijk tot stand gekomen nadat Roadrunner inziet dat King toch redelijk populair is en dit was een perfect moment om uit het oude Mercyful Fate materiaal nog een kleine munt te slaan. Let wel van deze plaat alleen al zijn maar liefst 55 versies van uitgebracht in de loop der jaren. 

Them collectie

Linksboven 1988 Europese Roadrunner Lp met Souvenir Brochure daarnaast, 1988 Europese Roadrunner Lp en daarnaast de 1988 Engelse Roadrunner picturedisc.
Links onder de 1988 Europese Roadrunner Cd daarnaast de 1988 Amerikaanse/Canadese cassette en als laatste de 1997 Europese remastered Gold Disc editie.


Een jaar na de Abigail release ligt de volgende alweer in de platenzaak getiteld Them. Kleine bezettingswissel, Michael Denner had de band al verlaten na de opnames van Abigail en werd vervangen door Michael Moon en deze besluit na de Abigail tour ook te stoppen omdat het tour leven niet echt zijn ding was. Tevens besluit ook Timi Grabber (Hansen) de band te verlaten om meer tijd bij zijn familie te spenderen. We zien dus op Them 2 nieuwe namen, Pete Blakk die Michael Moon vervangt en Hal Patino die Timi Grabber vervangt. King zelf schrijft het leeuwendeel van het album en Andy schrijft ditmaal 3 nummers voor het album. Them is wederom een concept album van begin tot het eind en deze keer is het een verhaal over King, zijn zusje Missy en zijn moeder die oma verwelkomen in haar herenhuis Amon genaamd. Oma is een tijdje op "vakantie" geweest en mocht nu weer terugkeren. King komt erachter dat zijn oma 's nachts theekransjes houdt voor haar huisgeesten en de thee die ze inschenkt wordt aangelengd met bloed. King zijn moeder is de onvrijwillige bloeddonor en als King het tafereel een tijdje begluurt betrapt oma hem en betrekt hem erin. Als later Missy er ook achter komt begint de ellende pas echt. Missy accepteert het niet en gooit oma's theepot stuk waarop oma zo boos wordt en de geesten vraag Missy uit de weg te ruimen. King schrikt hier nogal van en verzint een plannetje om oma te doen boeten. Hij lokt haar naar buiten om haar zover mogelijk bij de huisgeesten (them) weg te krijgen en slaat het arme mens met een bijl in haar nek. Als de volgende dag de hulptroepen arriveren valt er een hoop te vertellen aan de politie. Deze geloven King niet en halen er een psychiater bij. Dr. Landau vindt het verhaal hoogst merkwaardig en laat King opnemen in een gesticht. Oma en Missy leven als geesten samen voort met de andere huisgeesten als King uiteindelijk weer terugkeert naar huis. 
Hiermee is het verhaal niet afgelopen want deze plaat krijgt nog een vervolg.
De plaat is wederom voorzien, zoals alle platen tot dusver, van artwork door Thomas Holm. Bij de allereerste uitgaves zat een souvenir brochure bij met het verhaal van King Diamond tot dusver. Er werd ook gelijk een picturedisc uitgebracht en ik heb zelfs een cassette van de plaat. De latere persingen heb ik niet meer aangeschaft maar voor degene die ze echt allemaal wil, er zijn 95 officiële versies van Them.The Dark Sides collectie

Linksboven de 1988 Europese Roadrunner Ep en daarnaast de 2018 Metal Blade picturedisc.
Onder de 1988 Europese Roadrunner Cd.

In hetzelfde jaar als Them krijgen we ook weer een Ep in de vorm van The Dark Sides. De plaat bevat weinig bijzonderheden alleen een verzameling van de Halloween picturedisc en No Presents For Christmas en de nummers Shrine en The Lake aangevuld met Them en The Phonecall. Als titelnummer van een plaat verwacht je een echte song maar Them is niet meer dan een gitaar riedeltje met wat stemmen van Them die King terug roepen. The Phonecall is een gesproken stukje waar King gebeld wordt door zijn oma. De hoes is dan wel weer bijzonder omdat King hier afgebeeld staat met zijn Them make up maar Gene Simmons van Kiss maakte hier een probleem van want hij vond dat het teveel op zijn make up leek. King mocht het daarna niet meer gebruiken.Conspiracy collectie

Links de 1989 Europese Roadrunner Lp en daarnaast de 1989 Europese Roadrunner picturedisc.
Linksonder de 1989 Roadrunner Cd en daarnaast de 1997 Europese remastered Gold Disc editie.


Eerste hoes ontwerp door Thomas Holm (niet mijn exemplaar)

Zoals we gewend zijn van King volgt een jaar na zijn vorige release weer een nieuw album. In 1989 komt Conspiracy uit, het vervolg op Them. De bezetting is hetzelfde als op Them maar nadat Mikkey Dee de laatste slagen op zijn drumkit heeft gedaan in de studio verlaat hij de band boos. Zijn woorden waren iets in trant van, Am I done?! Good! en gooide zijn stokken tegen het raam van de control room. Later liet een verzamelaar een gesigneerde plaat van King Diamond zien waarop Mikkey had geschreven, Fuck the King up the ass!, met de boodschap dat hij King dit album ook moest laten signeren. Het album staat ondanks dit akkefietje als een huis en de composities zijn uitmuntend vanaf de eerste song tot aan de laatste, zelfs een theatraal stukje muziek als Something Weird is nog geweldig. Zoals gezegd is het album een vervolg op Them en dus een concept album van begin tot het eind. Het verhaal begint met King die op de begraafplaats een ontmoeting heeft met Them en in het volgende nummer Sleepless Nights sluit hij een deal met hen, in ruil voor een ontmoeting met Missy moet King het huis teruggeven aan hen. Helaas is King ook nog steeds in therapie bij Dr. Landau die een oogje op King's moeder heeft. In een droom stuurt Missy een waarschuwing dat Dr. Landau wil trouwen met hun moeder en King moet hier een stokje voor steken. Helaas is de dokter King te slim af en verdooft hem met een injectie. Terwijl King half bewusteloos is besluiten de dokter en een priester dat ze King maar moeten verbranden en dat gebeurt ook. Opvallend is dat de hoes deze keer niet het artwork heeft van Thomas Holm maar een foto van King met zijn nieuwe make-up. Holm heeft wel een tekening gemaakt voor deze plaat maar King vond het niet mooi en zo werd op het laatste moment besloten om dan maar een foto van King op de hoes te drukken en de tekening er los bij te leveren. De inmiddels gedrukte hoezen waren dus overbodig en werden weggegeven als promotie materiaal. Andre Verhuysen van de Aardschok schijnt ook een stapeltje te hebben gehad. De Deense fanclub heeft er ook een aantal gehad en deze heeft ze geveild onder de fans en er was in Amerika een prijsvraag genaamd Sleepless Nights en daar hebben ze ook nog 50 verloot met een picturedisc erin. De officiële hoes had dus geen plaat maar die zijn er later ingestopt (waarschijnlijk geruild met de nieuwe hoes). Ik heb 1 keer de plaat gezien bij een bevriende verzamelaar (zie foto) en daarna nooit weer. Als je tegenwoordig dit exemplaar wilt hebben dan moet je diep in de buidel tasten. De laatste keer dat ik er 1 te koop zag kostte deze €1000,00. Ook is er natuurlijk een bootleg versie van dus kijk goed uit als je er een te koop ziet of het een echte is!
De live shows van King worden ook steeds theatraler, King was ooit in 1975 bij een concert van Alice Cooper en toen hij dat zag wist hij het zeker, dat wilde hij ook. Theater en een concert ineen en zo gebeurde het ook. King heeft niet de hulp van film studio's maar redt zich prima! Aan het einde van het concert tijdens de Conspiracy tour werd King levend verbrand en liet het publiek beduusd achter. Omdat King dood was kwam er geen toegift en werden na de laatste tonen meteen de zaallichten aangedaan en kon iedereen naar buiten. De drums werden tijdens deze tour verzorgd door Snowy Shaw, een multi-instrumentalist uit Zweden. Shaw wordt vast bandlid en speelt ook de drums tijdens de eerste Mercyful Fate reunie in 1993.


The Eye collectie

Linksboven de 1990 Europese Roadrunner Lp en daarnaast de 2018 Metal Blade picturedisc.
Linksonder de 1990 Europese Roadrunner Cd daarnaast, de 1990 Amerikaanse Roadracer cassette en daarnaast de 1997 Europese remastered Gold Disc editie.


In 1990 brengt King het album The Eye uit en dit zal tevens het laatste album op het Roadrunner/Roadracer label zijn. Na dit album zal het 5 jaar stil zijn vanuit het King Diamond kamp. Ik kan me nog goed herinneren dat ik op de dag dat deze uitkwam naar mijn favoriete platenzaak hier in de stad ging en hem ophaalde. Het was tijdens een tussenuur van school en eenmaal weer op school gekomen zat ik tijdens de les het Cd boekje te bestuderen in plaats van de schoolboeken. Ik werd uit de les gezet en mocht de eerste tijd ook niet meer terugkomen. Uiteindelijk thuis gekomen ging de Cd meteen in de speler en luisterde ik voor het eerste The Eye. Wederom een concept album en deze keer speelt het verhaal zich af in 17e eeuw. Nadat een heks verbrand is spelen 2 kleine meisjes in de as hoop en één van de twee vind een halsketting met grote vleugels en een oog. Het is een magische ketting en als het meisje diep in het oog kijkt ziet ze beelden die zo afschuwelijk zijn dat ze stikt. Het andere meisje genaamd Madeleine neemt de ketting mee en jaren later drijft wanhoop haar naar het klooster. In dit klooster gebeuren allerlei dingen die het daglicht niet verdragen kan en zoals we van King gewend zijn nagelt hij het geloof flink aan de schandpaal. Madeleine wordt tot waanzin gedreven door alles wat er zich afspeelt in dit klooster en misschien nog meer door het onrecht wat plaats vindt in deze wereld en wordt opgesloten in een gesticht waar ze uiteindelijk zelfmoord pleegt. 
De muziek is wat rustiger ten opzichte van zijn voorganger maar niet minder boeiend. Snowy Shaw heeft met dit album zijn eerste studioplaat in gedrumd en de rest van de bezetting blijft tot dusver hetzelfde.


In Concert 1987 Abigail collectie

Linksboven de 1991 Europese Roadrunner Lp en daarnaast de 2018 Metal Blade picturedisc.
Linksonder de 1991 Europese Cd en daarnaast de 1997 Europese remastered Gold Disc editie.


In 1991 brengt Roadrunner het allerlaatste album uit en hierna is King vrij van Roadrunner. In de meeste gevallen wordt er dan een verzamelalbum uitgebracht maar in dit geval kiest de band voor een live album. King heeft nog live opnames van de Abigail tour liggen en besluit deze uit te laten brengen. Ik was ontzettend blij met dit album omdat ik nog nooit iets live had gehoord van de band. In die tijd was er geen YouTube en nauwelijks internet dus moest je wachten tot de band iets uitbracht. Ik had geen bootlegs in die tijd pas later toen ik de platenbeurzen ontdekte kwam dat op gang. Er worden maar liefst 6 nummers van het Abigail album gespeeld en 2 nummers van Fatal Portrait. Ook wordt er 1 Mercyful Fate nummer gespeeld, Come To The Sabbath en als toegift krijgen we No Presents For Christmas. Na het uitbrengen van dit album moet King op zoek naar een nieuw label en dit gaat even wat tijd kosten. In die tijd gaat King toch weer in zee met de Mercyful Fate leden en er worden plannen gesmeed voor een nieuw album.


Return Of The Vampire

Linksboven de 2020 Europese Metal Blade Lp en daarnaast de 2018 Metal Blade picturedisc.
Onderaan de 1992 Europese Roadrunner Cd.


In 1992 worden de fans van Mercyful Fate warm gestookt met een verzamelalbum van oude demo´s. De plaat bevat voornamelijk opnames uit 1981, alleen Death Kiss is van een opnamesessie uit 1982. Het is een mooi item voor de verzamelaars want nu heb je in één keer alle oude opnames op 1 album. Er zitten zeker een paar pareltjes tussen zoals Burning The Cross en Return Of The Vampire. 


A Dangerous Meeting

Links de 1992 Braziliaanse Roadrunner Lp en daarnaast de 1992 Roadrunner Cd.


In 1992 komt er ook een compilatie album uit van het werk van King Diamond Solo en Mercyful Fate. Compilatie albums besteed ik nooit zoveel aandacht aan. Ik weet nog dat de Lp een tijdje in mijn lokale platenzaak lag voordat ik hem kocht. Meestal koop ik dit soort dingen als er niks anders uitkomt en ik toch een plaat of Cd wil kopen. Achteraf maar goed dat ik hem toentertijd heb gekocht want de Lp is inmiddels een heilige graal voor menig verzamelaar geworden. In goede staat moet je tegenwoordig denken aan €300,00. De Cd is iets completer met 16 nummers (7 nummers van Mercyful Fate en 9 van King Diamond), de Lp telt 4 nummers van Mercyful Fate en 7 van King Diamond. 


In The Shadows collection

Linksboven de 1993 Engelse Metal Blade Lp en daarnaast de 2009 Engelse Back On Black 2 Lp.
Linksonder de 2016 Duitse Metal Blade Lp, daarnaast de 2018 Metal Blade picturedisc daarnaast, de 1993 Amerikaanse Metal Blade cassette en daaronder de 1993 Europese Metal Blade Cd.


In 1993 verschijnt dan een gloednieuw album van Mercyful Fate, 10 jaar nadat Melissa de eerste plaat van de band werd uitgebracht. In The Shadows, zo heet dit nieuw album en is een samenwerking van King, Hank en Michael Denner, althans voor het schrijven van nieuw materiaal. De band speelt bijna in de originele bezitting op Kim Ruzz na, deze laat weten geen belangstelling meer te hebben en er gaan verhalen dat hij als postbode zou werken. De eerste vier nummers worden gedrumd door een Deense drummer Morten Nielsen en Snowy Shaw drumt de overige nummers in. Het laatste nummer is dan weer een uitzondering, Return Of The Vampire 1993, is een extraatje, het oude nummer van het demo tijdperk wordt opnieuw opgenomen met niemand minder dan Lars Ulrich op de drums. Er zijn mensen die beweren dat de drummer op het album Return Of The Vampire genaamd Old Nick ook Lars zou zijn, zou natuurlijk zo maar kunnen omdat Metallica en Mercyful Fate elkaar hebben ontmoet in die tijd. Metallica zocht een oefenruimte en vond deze en naast hun waren Mercyful Fate ook aan het oefenen. Zodoende ontstaat een vriendschap tussen de twee bands en neem Metallica later zelfs een Mercyful Fate medley op. Voor degene die het spel Guitar Hero Metallica kennen, herinneren zich vast nog wel dat King Diamond ook onderdeel is van het spel.
Goed terug naar de plaat, je kunt goed horen dat de heren enorm gegroeid zijn de afgelopen tien jaar. De arrangementen zijn subliem met gewaagde overgangen hier en daar. Tekstueel is het wat minder occult, de teksten gaan met name over oude legenden of wat King ook heel erg interessant vindt de Egyptische geschiedenis. Mijn persoonlijke favorieten op dit album, The Old Oak geschreven door Hank (King schrijft natuurlijk alle teksten), Thirteen Invitations geschreven door King, Room Of Golden Air geschreven door Michael Denner (gearrangeerd door King en Hank) en The Legend Of The Headless Rider geschreven door Hank. Het nummer Is That You Melissa zie ik als een marketing trucje om een verbinding te leggen met de oude Mercyful Fate. De magie die op die platen is vastgelegd zal nooit weer geëvenaard worden. Dit kan natuurlijk ook niet omdat die platen met een hele andere passie (gedrevenheid om beroemd te worden en de onwetendheid van de muziekindustrie en tel daarbij op de minder ervarenheid met het schrijven van nummers) en budget en doel zijn gemaakt als al het latere werk. De muzikanten die op dit moment deel uit maken zijn professioneel en beroeps muzikanten. Er zal altijd rekening worden gehouden of iets goed verkoopbaar is, het is immers hun brood. Dit alles houdt niet in dat de nieuwe albums minder goed zouden zijn, ze zijn gewoon anders. Afijn, King zou nooit iets uitbrengen als hij er niet achter zou staan want daar is hij veel te pietje precies voor. De man is en blijft een perfectionist en deze eigenschap zet beide bands nogal eens op de rem.


The Bell Witch Ep collection

Links de 1994 Engelse Metal Blade Cd en daarnaast de 1994 Amerikaanse Metal Blade cassette.

In 1994 krijgen we de Ep, The Bell Witch een single Cd uitgebreid met 4 live tracks. The Bell Witch en Is That You Melissa zijn niet de sterkste tracks van In The Shadows naar mijn mening maar de live tracks maken deze Cd de moeite waard. De nummers zijn opgenomen bij een show in Los Angeles, The Palace 1993 door een mobile studio. Mercyful Fate speelde hun eerste show in 1993 tijdens het Dynamo festival in Eindhoven.


Time collectie

Linksboven de 2016 Europese Metal Blade Lp daarnaast de 2018 Metal Blade picturedisc.
Linksonder de 1994 Engelse Metal Blade Cd en daarnaast de 1994 Amerikaanse Metal Blade cassette.


Zoals we gewend zijn krijgen we een jaar na de vorige release een nieuw Mercyful Fate album. King blijft een workaholic en levert samen met zijn bandleden het album Time af. Timi Hansen is niet meer van de partij, deze is vervangen door Sharlee D´Angelo. Hansen maakte nog wel deel uit van de band toen ze een reünie show deden in 1993 tijdens het Dynamo festival waarbij de band in originele bezetting (op Kim Ruzz na die werd vervangen door Snowy Shaw) speelde. Het was een legendarische avond en mijn eerste keer dat ik King live aan het werk zag. 
Time is een ander album dan zijn voorganger. Het klinkt allemaal wat magertjes maar de composities zijn zoals altijd dik in orde. King schrijft 5 nummers, Hank 4 en Michael Denner 1 song en natuurlijk schrijft King alle teksten. De plaat wordt in eerste instantie alleen op Cd en cassette uitgebracht zoals het in de mid jaren  '90 gebruikelijk was (de Lp werd gewoon verbannen) later bracht Night Of The Vinyl Dead de eerste officiële vinyl versie uit op white/black splattered vinyl. De plaat werd een gelimiteerde uitgave tot 500 persingen en kost ten tijde van dit schrijven een slordige €150,00. Gelukkig bracht Metal Blade dit album in veelvoud uit op vinyl en kun je hem voor minder dan €20,00 aan je collectie toevoegen.


Spiders Lullabye collection

Linksboven de 2015 Europese Metal Blade 2 Lp remastered daarnaast, de 1995 Duitse Massacre Records picturedisc en daarnaast de 2018 Metal Blade picturedisc.
Links onder de 1995 Duitse Massacre Records digipack Cd en daarnaast de 2016 Duitse Metal Blade digipack 2 Cd.


1995 het jaar dat King Diamond weer ten tonele verschijnt. 5 jaar na de release van The Eye heeft King een nieuw album en een nieuwe band. Pete Blakk en Hal Patino zijn niet meer van de partij, in een interview wordt gezegd dat ze allebei een drugsprobleem hadden en Pete Blakk wordt ook nog beschuldigt van diefstal van video opnames die tijdens de Conspiracy tour zouden zijn gemaakt. King loopt al jaren te roepen om een live Dvd uit te willen brengen maar er verschijnt nooit iets. Dit alles heeft weer te maken met het perfectionisme van King die alleen het allerbeste voor zijn fans op de markt wil brengen en dat staat hem dan wel te prijzen. Aan de andere kant zouden fans allang blij zijn met een simpele opname van een liveconcert met goed geluid en beeld. De Concpiracy show is wel uitgebracht op video in het bootleg circuit. Tevens moest Snowy Shaw ook het veld ruimen vanwege heimwee, althans dat is wat er in een interview wordt gezegd.
De nieuwe band bestaat uit Herb Simonsen - gitaar, Chris Estes - Bas, Darrin Anthony - Drums en oudgediende Andy LaRocque is nog steeds van de partij op gitaar. The Spiders Lullabye, zo heet de plaat, ligt eigenlijk al een tijdje op de plank klaar om uitgebracht te worden. Blijkbaar kan King het niet eens worden met verschillende platenlabels en daarom duurt het zolang. Uiteindelijk krijgt King een deal met het Duitse Massacre Records. Het zou logischer zijn om de plaat uit te brengen bij Metal Blade gezien hij daar met Mercyful Fate ook voor gekozen heeft maar dat gebeurt niet. 
De plaat is net als Fatal Portrait een gedeelte concept en 6 losse nummers. De laatste vier nummers vertelt het verhaal over Harry die bang is voor spinnen en daar graag van af wil. Hij gaat in therapie bij Dr. Eastman en die laat allerlei gruwelijke exemplaren over Harry heenlopen waarvan er eentje de kans ziet om haar eieren in Harry's nek te leggen.
De eerste zes nummers zijn verhaaltjes op zichzelf waarbij het zesde nummer merkwaardig is want dit zou zomaar een alternatief eind kunnen zijn voor het Conspiracy verhaal.
De plaat wordt in eerste instantie uitgebracht met een andere hoes. Ik heb de picturedisc en de Cd met die hoes maar de Lp is mij op mysterieuze wijze ontgaan in die tijd. Later wordt de plaat als her-persing uitgebracht nadat hij ge-remastered wordt door Andy LaRocque onder de Metal Blade vlag. Deze persing is gelimiteerd tot 500 persingen en heeft een andere hoes. Deze hoes verandering is doorgevoerd in 2009 nog in de Massacre periode. Van de plaat worden er in totaal 49 verschillende versies gemaakt en nog 11 bootleg versies.


King Diamond and Mercyful Fate fanclub....


Fanclub Blad From The Other Side

 Links fan certificaat en rechts de fanclubbladen.


In 1996 gebeurde er iets wat mijn leven veranderde, er kwam een Nederlandse King Diamond & Mercyful Fate fanclub. Ik had eerder de Deense fanclub al een keer aangeschreven maar daar heb ik nooit meer wat van gehoord. Ik kan me niet herinneren hoe ik lid ben geworden van de fanclub maar in ieder geval hoorde ik bij de eerste leden. Hier in Drenthe voelde ik mij een eenling en dacht dat ik de enige fan was in Nederland maar deze fanclub leerde mij dat er meer mensen waren zoals ik. De jaren dat ik bij de fanclub was waren echt geweldig en ik ontmoette nieuwe vrienden in mijn woonplaats die ook fan waren. Deze vrienden hadden een platenhandel en zo kwam ik in aanraking met het fenomeen platenbeurzen. Ik ging bijna wekelijks mee naar allerlei platenbeurzen en mijn collectie groeide als kool. Tevens kreeg ik goed contact met één van de oprichters van de fanclub en ben met hem later nog naar Parijs geweest op bezoek bij een Franse verzamelaar en daar heb ik gezien wat platen verzamelen inhoud. De man had een geweldige collectie met allerlei verschillende persingen, cassettebandjes, Cd's, merchandise en zelfs officiële tour jacks van beide bands. We gingen met hem in Parijs naar verschillende platenzaken en ik had nog nooit zulke winkels gezien. Deze winkels handelden in veel zeldzaam spul, gesigneerde Lp's, Cd's etc. Het duurde dus niet lang dat al mijn geld op was en tot overmaat van ramp was de Fransman ook nog platenhandelaar en toen hij hoorde dat ik Alice Cooper fan was kwam hij gelijk met een stapeltje zeldzame Cooper items. Die heb ik ook van hem gekocht maar dan op de lat. 
Ook heb ik dankzij de fanclub een meet & greet gedaan met beide bands. Dit was zeker één van de mooiste dagen van mijn leven. Voorwaarde was wel dat ik daarna een verslagje moest schrijven voor het volgende fanclubblaadje en dat heb ik ook netjes gedaan (zie hieronder). Het fanclubblaadje was geen glossy magazine of iets dergelijks maar gewoon een paar simpele stencils die tot een boekje gemaakt werden. De inhoud telde voor mij meer dan hoe het eruitzag en ik had in die tijd wel meer van dit soort clubblaadjes dus het was niet vreemd voor mij. De boekjes stonden altijd vol met interviews van de bandleden en interviews of stukjes over fans of over nieuwe releases van zijprojectjes van de bandleden. Ik keek er altijd reikhalzend naar uit!
Mijn dank is dan ook groot naar de 2 jongens die deze fanclub ooit hebben opgericht want het was zeker een zeer bijzondere tijd in mijn leven! Dankjewel!


Verslag meet & greet King Diamond en Mercyful fate, From The Other Side

Mijn stukje over de meet & greet met beide bands in 1997.


Into The Unknown collectie

Linksboven de 2016 Europese Metal Blade Lp op Orange/Red marbled vinyl daarnaast de 2016 Europese Metal Blade Lp en daarnaast de 1996 Promo Cd.
Linksonder de 2016 Europese Metal Blade Lp op Dawn Red Sky vinyl  daarnaast, de 2018 Metal Blade Picturedisc daarnaast de 1996 Metal Blade digipack Cd en daaronder de 1996 Amerikaanse Metal Blade cassette.


In 1996, 2 jaar na de laatste releas van Mercyful Fate, krijgen we het album Into The Unknown. Het album bevat 4 nummers van King Diamond, 3 van Hank Shermann en 2 van Michael Denner. De laatste schrijft nog wel voor de band maar toert niet meer, zijn vervanger is Mike Wead. Sharlee D´Angelo is nog steeds de bassist en drummer Snowy Shaw is vervangen door Bjarne Holm. Het meest opvallende nummer voor mij is Fifteen Men (And A Bottle Of Rum) geschreven door Michael Denner. De titelsong is ook de moeite waard geschreven door Hank Shermann en Deadtime de tweede van Denner zijn hand is ook iets bijzonders geworden. De muziek is (en zal nooit meer worden) niet meer zoals de eerste platen, maar net als In The Shadows en Time veel meer uitgebalanceert en gearrangeerd. Dit is voor mij de laatste "goede" plaat. Alles wat de band hierna uitbracht heb ik me niet echt in verdiept, ik heb ze allemaal wel maar ik kan de magie niet echt vinden in de volgende platen.


Graveyard collectie

Links boven de 2015 Duitse Metal Blade 2 Lp en daarnaast de 1996 Duitse Massacre picturedisc.
Linksonder de 1996 Europese Massacre Digipack Cd daarnaast, de 1996 Amerikaanse Massacre cassette en daarnaast de 2015 Europese Metal Blade digipack re-issue.


Eind van het jaar 1996 worden we dan ook nog verrast met een King Diamond release, The Graveyard. King jongleert beide bands met gemak en 2 releases in één jaar zijn daar het bewijs van. De band is hetzelfde als bij de vorige release The Spiders Lullabye, helaas voor Darrin Anthony was dit zijn laatste klus bij King want hij zal later een auto ongeluk krijgen en niet meer in staat zijn om te drummen. Zijn positie wordt overgenomen door John Luke Hebert. Met dit album was ik weer heel blij, het is een volledig concept album en deze keer gaat het over King die beschuldigt is van misbruik door de lokale burgermeester maar hij blijkt zelf de dader te zijn. King wordt opgesloten maar ontsnapt en wil wraak nemen op de oude begraafplaats. Natuurlijk verliest King en de burgermeester gaat vrijuit, zoals het in het echte leven ook vaak gaat. Ik heb deze plaat meer dan grijs gedraaid en kan er nog steeds met plezier naar luisteren. King heeft de draad weer opgepakt en hoe!


Voodoo collectie

Linksboven de 2015 Duitse Metal Blade 2 Lp en daarnaast de 1998 Duitse Massacre picturedisc.
Linksonder de 1998 Europese Massacre Cd en daarnaast de 2015 Duitse Metal Blade Cd.


Ruim een jaar later, begin 1998, schud King alweer een nieuw album uit zijn mouw. Voodoo is wederom een volledige concept plaat met een geweldig verhaal waar de kunst van voodoo centraal staat. Net als bij Abigail trekt een jong stel, David en de zwangere Sarah Lafayette en grandpa. Het huis behoorde tot een voodoo priester die begraven ligt op de voodoo begraafplaats bij het huis. Sindsdien gebeuren er merkwaardige dingen. Salem de butler is een oudgediende in het huis en is een aanhanger van voodoo. Elke nacht horen de bewoners de voodoo drums en dat begint aardig op de zenuwen te werken. De Lafayettes denken dat dit gaat stoppen als ze de oude voodoo begraafplaats opruimen maar Salem denkt daar anders over. Hij waarschuwt zijn medestanders en die komen tot de conclusie dat ze de Lafayettes maar moeten ombrengen. Salem gaat gelijk aan de slag en komt een aardig eindje. Uiteindelijk schiet grandpa te hulp met een oude vriend die een exorcist blijkt te zijn. Het loopt allemaal met een sisser af en de Lafayettes zoeken een ander huis.
Ik vind dit persoonlijk een van de beste verhalen tot nu toe en heb de plaat ook grijsgedraaid. De band is bijna dezelfde samenstelling alleen is Darrin Anthony dus vervangen door John Luke Hebert. Ook van deze plaat kwam er in eerste instantie onder het Massacre label geen Lp uit, pas in 2009 wordt deze voor het eerst uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 500 stuks. De plaat zal ten tijde van dit schrijven een slordige €175,00 moeten opbrengen. Vanaf 2015 brengt Metal Blade meerdere versies uit op vinyl en lost het probleem van schaarste in een mum van tijd op.


Dead Again collectie

Linksboven de 1998 Duitse Metal Blade 2 Lp en daarnaast de 2016 Duitse Metal Blade  2 Lp op blauw/zwart gemarmerd vinyl
Links onder de 2018 Metal Blade 2 Lp picturedisc en daarnaast de Cd's, de bovenste is de 1998 Amerikaanse Metal Blade Cd en daaronder de 1998 Europese Metal Blade digipack.


Eveneens in 1998 maar 2 jaar na de laatste release komt Mercyful Fate met een nieuw album getiteld Dead Again. De hoes laat fraai artwork zien waar gespeeld wordt met het ontwerp van Don't Break The Oath. Verder lijkt de plaat in de verste verte niet op Don't Break The Oath, niet dat dit een slechtere plaat is, hij is heel anders. Sommige fans denken uit de titel af te leiden dat Mercyful Fate weer op houdt te bestaan maar schijn bedriegt. Dit is wel de eerste plaat waar Mike Wead ook de studiopartijen voor zijn rekening neemt en Michael Denner nu voorgoed verdwenen lijkt te zijn. Van de 10 nummers zijn er 5 van de hand van King Diamond en 4 van Hank Shermann en de allerlaatste song is een debuut van Sharlee D' Angelo. Iets anders wat opvalt is dat Chris Estes, bassist voor King Diamond, tekende voor engineer assistent. Zoals eerder al gezegd, ik moet me er echt een keer toe verzetten om dit materiaal nog eens goed te luisteren. Ik heb de plaat wel meerdere keren gehoord maar nooit echt geluisterd zoals dat wel hoort bij een release van zowel King Diamond als Mercyful Fate. 


Shape disc

1999 Duitse Massacre Classix Shape Edition Cd.


Om de King Diamond fans even zoet te houden brengt Massacre een shape disc Cd Ep uit met nummers van The Spider´s Lullabye, The Graveyard en Voodoo. Op zich een overbodige release alhoewel je een shape Cd niet vaak ziet. Het was misschien interessanter geweest als er ook een shape vinyl was uitgebracht maar helaas. Wel wordt er door Night Of The Vinyl Dead nog een picturedisc uitgebracht van deze plaat gelimiteerd en genummerd, zoals gewoonlijk voor Night Of The Vinyl Dead tot 500. De picturedisc is voornamelijk wit met in het zwart het King Diamond logo en het label met dezelfde foto van de Cd. 


9 collection

Linksboven de 1999 Duitse Metal Blade Lp daarnaast, de 1999 Europese picturedisc en daarnaast de 2009 Engelse Back On Black Lp op grijs vinyl.
Onderaan de 1999 Duitse Metal Blade digipack.

Een jaar later krijgen we weer een nieuw album van Mercyful Fate. De titel Dead Again was dus geen voorbode voor het stoppen van de band. Toch blijkt na deze plaat de koek op te zijn en zullen we 25 jaar lang geen nieuw werk meer zien van Mercyful Fate. De verdeling van bijdragen op deze plaat, Hank schrijft 5 nummers, King schrijft er 4 en de nieuwe aanwinst Mike Wead schrijft 1 nummer. De vorige plaat van Mercyful Fate deed me al weinig en deze plaat doet mij nog veel minder. Het artwork ziet er geweldig uit maar daar houdt het voor mij op. Misschien was Michael Denner zijn inbreng wel degelijk van belang voor mij maar misschien is de band ook te veel gefocust om zo dicht mogelijk bij het oude werk te komen van de band. Voor mij is het dan ook niet zo'n telleurstelling dat de band ophoud met nieuwe albums uit te brengen. Mercyful Fate is Dead...... Again, Long live the King. 


House Of God collection

Linksboven de 2000 Duitse Massacre Lp en daarnaast de 2000 Duitse Massacre picturedisc en daarnaast de 2017 Europese Metal Blade 2 Lp.
Linksonder de 2000 Duitse Massacre Cd en daarnaast de 2015 Europese Metal Blade digipack.


Het jaar 2000 begint goed met een nieuwe release van King Damond, House Of God. We komen een aantal nieuwe muzikanten tegen, Chris Estes is vervangen door David Harbour en Herb Simonsen is vervangen door Glen Drover (niet veel later vertrekt Drover om zich toe tevoegen bij zijn broertje Shawn in Megadeth). John Luke Hebert zit nog steeds achter de drums en natuurlijk is Andy LaRocque, gitarist van het eerste uur, er ook nog bij. LaRocque schrijft maar liefst 5 nummers voor dit album en King de overige nummers. Het gaat hier wederom om een concept album en deze keer is het gebaseerd op een kerkje in zuid Frankrijk. Het kerkje bestaat echt en is de inspiratiebron voor dit album. Church of Saint Mary Magdalene heet het en boven de ingang staat Terribilis est locus iste (This Place Is Terrible). Wat King verder interessant vond was een zwarte duivel die als voetstuk diende van een schaal voor wijwater en boven de ingang van de kerks tuin prijkt een afbeelding van een schedel met 2 botten (Skull & Bones?). King verzint het verhaal dat deze kerk vervloekt is en dat hij naar de kerk gelokt wordt door een wolf. Aangekomen in de kerk veranderd de wolf in een prachtige vrouw en King wordt op slag verliefd. Ze beleven een aantal mooie dagen in de kerk maar dan vertelt Angel (zo heet de vrouw) haar verhaal. Zij was ooit ook gelokt naar de kerk en heeft een contract getekend dat zij bewaker van de kerk is tot zij een nieuwe bewaker vindt. Dit moet binnen een jaar gebeuren anders blijft ze dat tot in de eeuwigheid. Ze vraagt King haar plaats in te nemen als een teken van liefde en King gaat hier mee akkoord. Na een poosje alleen in de kerk te zijn begint het aardig te vervelen en uit frustratie gooit King de spiegels die er hangen kapot. Opeens hoort hij een geluid van iets wat lijkt op schuivend steen.
King kijkt rond en ziet dat het altaar verschoven is en dat er een gat is waar het altaar stond. Er blijkt een trap naar beneden te gaan en King gaat uit nieuwsgierigheid de kelder in. Het is pikkedonker in de kelder en King baant zich een weg door de spinnenwebben. King ziet een groot beeld van de heilige maagd en besluit het gezicht stuk te slaan en dan kijkt hij in het gezicht van een gemummificeerd persoon met een kroon van doornen. King schrikt hier enorm van en rent de weg terug naar de kerk. Eenmaal teruggekomen in de kerk verschijnt er een entiteit die beweert dat hij het hoogste wezen in het universum is en King kan het maar moeilijk geloven. Hij besluit zijn leven te beëindigen in plaats van slaaf te zijn van dit wezen. Een prachtig verhaal dat je samen met de muziek mee moet lezen om het tot leven te brengen. 
King zet met House Of God weer een ijzersterke plaat neer en het zal moeilijk worden om deze lijn door te trekken naar boven.


Black Rose

2001 Duitse Metal Blade Cd.


Dit is geen King Diamond Cd maar een oefensessie van de band Black Rose, een band waar King Diamond in zat voordat hij bij de Brats kwam en daarna kwam Mercyful Fate. Dit album is ook niet metal georiënteerd maar meer hardrock. Ze doen zelfs nog een cover van een Nederlandse band, The Golden Earring natuurlijk, namelijk Radar Love. Een leuk hebbeding voor de diehard fans die ook de geschiedenis van King een warm hart toe dragen. De plaat is in 16 versies uitgekomen waarnvan 2 cassettes en 3 Lp's.  


Abigail II: The Revenge collectie

Linksboven de 2002 Duitse Metal Blade 2 Lp en daarnaast de 2007 Europese picturedisc.
Onderaan de 2002 Duitse Metal Blade Cd.


Nadat het een tijdje stil is geweest rond King komt er in 2002 weer een King Diamond release. King heeft een vervolg gemaakt op het zo door zijn publiek geliefde Abigail en de plaat is dan simpelweg Abigail II: The Revenge. Zoals gezegd heeft Glen Drover de band verlaten voor Megadeth en is Mike Wead de vervanger geworden. Wead is al een poosje live gitarist voor Mercyful Fate als vervanging van Michael Denner en is nu dus ook lid van King Diamond. Waarschijnlijk is het duidelijk voor de ex-Mercyful Fate leden dat er geen vervolg komt op 9 en is Mike daarom aangenomen. King heeft ooit in een interview gezegd dat het niet geloofwaardig is om bandleden te delen met beide bands en er daarom voor koos om 2 verschillende line ups te hebben. Iets anders wat opvalt is de terugkeer van Hal Patino die sinds 1990 geen deel meer heeft uitgemaakt van de band. Matt Thompson vervangt John Luke Hebert achter de drums. Abigail II is natuurlijk een concept album zoals we gewend zijn van King en het verhaal begint 18 jaar later na waar Abigail eindigde (18 is actually 9). In plaats van de baby in haar doodskist vast te spijkeren bedenken de ruiters dat dit niet goed is en ze sparen het leven van Abigail. Een dag na haar 18e verjaardag begaf Abigail zich in het bos en dwaalde steeds verder van huis terwijl er een dikke plensbui over het bos trok. Uiteindelijk komt ze bij een groot herenhuis in het bos en natuurlijk is dat het huis waar ze geboren was. De eigenaar is Jonathan LaFey, die nog steeds moederziel alleen in het grote huis woont. De val van de trap heeft ervoor gezorgd dat hij in een rolstoel zit. Abigail staat nog bij de poort die op slot blijkt te zijn maar dan is er een geest verschijning van een kind die de poort opent en haar leidt naar de voordeur van het huis. De deur opent plotseling en een kale man spreekt haar aan, Ik ben Brandon Henry (dit is de naam van een buurman van King in Dallas en die past op zijn katten als hij op toer is) en ik ben de butler van het huis. Abigail wordt binnengelaten en ontmoet Jonathan die lijkwit wegtrekt bij het aanschouwen van de jonge vrouw. Hij ziet wel degelijk een gelijkenis met zijn overleden vrouw Miriam en denkt dat zij terug is gekomen van de dood. Uiteindelijk krijgt Abigail door hoe het zit en wordt zo boos dat ze Jonathan om het leven brengt en het huis laat afbranden tot aan de grond inclusief zichzelf. Het verhaal is echt goed gebracht en ik heb de plaat ook héél vaak gedraaid maar hij haalt het niet bij zijn 2 voorgangers, Voodoo en House Of God. Dit is trouwens de eerste plaat die uitgebracht wordt op Metal Blade. 


The Best Of Cd

2003 Europese Roadrunner Cd.


In 2003 krijgen we nog een keer een compilatie. Deze keer alleen van King Diamond met nummers van Fatal Portrait tot en met The Eye. Verder totaal geen bijzonderheden of extra's bij deze compilatie. Er wordt ook geen moeite gedaan om het op vinyl uit te brengen. Verder dan 10 versies op Cd en één op cassette komt deze release niet.The Puppet Master collectie

Linksboven de 2003 Duitse Massacre Lp en daarnaast de 2003 Duitse Massacre picturedisc en daarnaast de 2013 Europese Metal Blade 2 Lp met etched D side.
Linksonder de 2003 Duitse Massacre Cd/Dvd en daarnaast de 2013 Europese Metal Blade Cd/Dvd.


In 2003 verschijnt The Puppet Master een plaat met een extraatje want King heeft in zijn privéleven een verandering ondergaan. Nadat hij al een tijdje gescheiden was van zijn vrouw Deborah kwam King in contact met Livia Zita. Deze Hongaarse dame stal zijn hart en King trouwde met haar. Het is goed mogelijk dat dit gebeurde voordat King aan dit album begon want het verhaal speelt zich af in Hongarije. Livia is zelf ook zangeres en een goede ook! King voegt haar talent toe aan zijn band en lift daarmee de kwaliteit naar een nieuwe ongekende hoogte. Ook live zal Zita de zang verfraaien met haar stem. Op deze plaat maakt ze haar debuut en King geeft haar aardig wat ruimte. Livia is King z'n soulmate en business partner en bemoeit zich actief met de carrière van haar man. Ze helpt King met her remasteren van de albums The Spider's Lullabye, The Graveyard, Voodoo en House Of God en zou zelfs bezig zijn met oud beeldmateriaal van beide bands voor een eventuele Dvd release. Terug naar de plaat, de band is hetzelfde als bij Abigail II maar nu dus met achtergrond zangeres Livia. De plaat is een concept album en een echt horror karakter. Een jong stel bezoekt het poppentheater in Boedapest (er is echt een poppentheater in Budapest) en geniet van de show. De poppen zien er uit als mensen en op het eind laat de poppenmeester de touwen los en de poppen dansen gewoon door. Het was een magisch moment en het stel deelt na de show buiten dezelfde mening dat er magie in het spel was. Dan ziet de jongen van het stel (King Diamond) dat de vrouw van de poppenmeester op pad gaat met een winkelwagen en ziet hoe ze een zwerver vermoord en meeneemt naar het theater. Ze tapt het bloed af en gooit het lichaam bij de vuilnis, ze heeft King al gezien en slaat hem onverwacht bewusteloos. Als King weer bij komt ziet hij dat zijn vriendinnetje Victoria veranderd is in een pop en natuurlijk gaan ze dat met hem ook doen. De poppenmeester gebruikt bloed om de poppen tot leven te wekken en als ze Victoria willen leren dansen valt het ongelukkige kind tegen de planken met glazen potten vol bloed. Deze onhandige kluns kan ik niet gebruiken, sneert de poppenmeester, stuur haar naar mijn theater in Berlijn. Zo scheiden de wegen van het jonge stel, King blijft alleen achter in Boedapest. Als wraak verknoeit King de kerstshow en wordt daarom verkocht aan een winkel. Daar blijft hij tot in de eeuwigheid en het stel wordt nooit meer herenigd. Na dit album valt er een stilte van 4 jaar voordat King weer met een nieuw album komt. Wat nog wel leuk is om te vermelden, King Diamond speelde met deze tour ook in Nederland en ik heb ze toen gezien in Hellendoorn in de Lantaarn. Ik had de band nog nooit gezien in een kleine zaal maar dat was echt een belevenis.


Deadly Lullabyes collection

Linksboven de 2014 Duitse Metal Blade 2 Lp en daarnaast de 2018 Metal Blade picturedisc.
Onderaan de 2004 Duitse Massacre Cd digipack.


13 jaar na de release van Abigail live krijgen we Deadly Lullabyes live. Als artiest zijnde moet je de fans warm houden en regelmatig het vuur aanwakkeren anders verlies je ze. Zodoende een live album met opnames van de Puppet Master tour. Deze productie klinkt een stuk beter dan zijn oude voorganger en er is ook veel tijd in gestoken om het zo te laten klinken. Sommige mensen beweren dat King de vocalen opnieuw ingezongen zou hebben. We hebben in elk geval een live album met 20 nummers waarvan de eerste Lp het Abigail verhaal behandeld inclusief Abigail II. Daarna een kort bezoekje aan The Eye en Conspiracy en dan gaan we naar de Puppet Master die met 4 nummers vertegenwoordigt wordt. Van Them krijgen we nog 2 nummers en daarna gaan we nog een keer naar The Eye met Burn en als laatste komen we nog langs Fatal Portrait voor Halloween. De toegift krijgen we in de vorm van No Presents For Christmas en dan is de koek echt op. 
De band bestaat uit, Matt Thompson, Hal Patino, Andy LaRocque, Mike Wead en de extra vocalen worden verzorgd door Livia Zita. Give Me Your Soul... Please collection

Linksboven de 2007 Duitse Massacre Lp en daarnaast de 2007 Duitse Massacre picturedisc.
Onder de 2007 Duitse Massacre Cd digipack.


Het is 2007 en eindelijk verschijnt er dan een nieuw King Diamond album, Give Me Your Soul... Pleasse. De band is nog steeds hetzelfde gebleven en het album is een volledig concept album. Het verhaal is wil dat 2 kinderen, broer en zus, wachten op het oordeel van de 13 rechters. Deze laten het meisje naar de hemel gaan en de jongen moet naar de hel omdat ze denken dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Om haar broer te redden moet zij een ziel vinden zonder zonden om zijn plaats in te nemen. Het meisje gaat op zoek en komt in het huis van King en zijn kat Magic terecht. Via Magic weet King met het meisje te communiceren. Het meisje komt er al gauw achter dat King niet de ziel zonder zonden heeft die zij zoekt en zal verder zoeken in het volgende huis en dat is het huis van de luisteraar. Op zich is het verhaal best goed bedacht maar voor mij is dit de minst favoriete plaat van King. Helaas moeten we nog minsten 17 jaar wachten op de opvolger van deze plaat. King is de komende onder de pannen met hartproblemen en krijgt volgens mij een bypass. Pas in 2012 betreed hij voor het eerst weer het podium op Hellfest en Sweden Rock Festival. Ikzelf was bij het optreden in Frankrijk (Hellfest) en het was alsof je een oude vriend na lange tijd weer ziet. In 2016 zie ik hem weer bij Fortarock en in 2018 bij Dokk'm Open Air.


Songs For The Dead collection

Linksboven de 2019 Duitse Metal Blade 2 Lp op lavender clear marbled daarnaast, de 2019 Duitse Metal Blade 2 Lp op clear red and yellow splatterded en daarnaast de 2019 Duitse Metal Blade 2 Lp op orange brown black marbled. Links onder de 2019 Duitse Metal Blade 2 Lp op purple deep black smoke vinyl daarnaast, de 2019 Duitse Metal Blade 2 Lp daarnaast, bovenin de 2019 Duitse Metal Blade Cd/2 Dvd en daaronder de 2019 Metal Blade Box-set Dvd/Cd.


In 2019 krijgen we wederom een Live album, 5 jaar na het vorige live album, Songs For The Dead. King's succesvolle tour uit 2016 was de aanleiding om nu dan eindelijk een live Dvd te maken. King beloofd de fans al vanaf Conspiracy (1989) om een live video uit te brengen. 30 jaar later is het dan eindelijk zo ver. Het gekleurde vinyl is helemaal hip en de meeste bands brengen hun nieuw werk het liefst uit op verschillende gekleurde persingen. Song For The Dead komt dan ook uit in maar liefst 16 verschillende persingen. 
De plaat is erg goed en King is zeer goed bij stem en met de achtergrondzang van Livia erbij maakt het helemaal af. Hal Patino heeft King Diamond verlaten wegens ontevredenheid over betalingen en zijn plaats wordt ingenomen door Pontus Egberg, voormalig bassist van The Poodles. De eerste zes nummers doen we een rondje Them, The Eye, Conspiracy en nog 2 nummers Mercyful Fate, Come To The Sabbath en Melissa. Hierna wordt het volledige album Abigail live gespeeld. Song For The Dead is het beste live album die King heeft uitgebracht en als kers op de taart zijn er 2 shows op Dvd uitgebracht, Graspop en Philadelphia. Professioneel als King is heeft hij overal op het podium camera's geplaatst om de show goed weer te geven. Er is veel aandacht besteed aan de montage van alle beelden en het geheel ziet er zeer verzorgd uit. Nu is het wachten op de volgende release en waarschijnlijk gaat dat een Mercyful Fate release worden.  


Boven de 2024 Amerikaanse Metal Blade persing op Bone vinyl en Black Ice.
Beneden de 2024 Europese persing op Violet Brown Clear Marbled vinyl en de gewone zwarte variant.


In 2024, 5 jaar nadat er iets officieels uitkwam van King Diamond en maar liefst 17 jaar na een release met nieuwe muziek verschijnt dan eindelijk de 12"  Masquerade Of Madness. De plaat bevat 1 nieuw nummer, alhoewel nieuw, King heeft dit nummer al meer dan 5 jaar op zak. In 2019 speelde hij het al Live als voorbode op een nieuw album genaamd "The Institute". 
De B kant bevat nog 2 live opnames, Welcome Home en Arrival, van het concert tijdens Graspop 2016. Deze opnames staan ook al op de laatste live release.

Bootlegs...

Bootleg picturediscs, Melissa, Into The Unknown en Time


Er valt veel over bootlegs te zeggen en er zijn veel meningen over. Sommige mensen vermijden ze als de pest omdat ze het niet loyaal vinden naar de artiest toe. Bootlegs worden vaak gemaakt door audio fanaten die graag een centje bijverdienen. De artiest zelf deelt niet mee in de winst en kan ook niet beslissen of het materiaal te slecht is om uit te brengen. Hierdoor krijg je veel Lp´s en Cd´s in omloop die kwalitatief zeer slecht klinken waar fans hun geld weer aan uitgeven. Dat de artiest hier niet aan verdient is een legitieme reden om ze niet te kopen maar, al die tweedehands handel in Lp´s, Cd´s en andere beeld en geluidsdragers, daar verdient de artiest ook niets aan. Het is maar net hoe je het bekijkt en als fan wil je natuurlijk zoveel mogelijk opnamen op plaat of Cd hebben. De bovenstaande picturediscs zijn bootlegs en heb ik gekocht omdat het andere alternatief te lelijk was (de eerste Melissa picturedisc) of om dat het officieel niet uitgebracht was. Later heeft Metal Blade alle platen van zowel King Diamond als Mercyful Fate als picturedisc opnieuw uitgebracht. Dit was voor veel fans een aderlating financieel gezien. Ik kocht alleen de picturediscs die ik nog niet officieel had. Goed, ik gebruik dit gedeelte van mijn site voor een uitstalling van mijn bootlegs die ik in de loop der jaren heb gekocht.

Curse Of The Pharaos

 2013 Satan's Nightmare Lp.


De eerste release van dit materiaal was in 1982 op cassette. Het schijnt dat de toenmalige fanclub dit had gemaakt en kwam onder de titel Satan's Nightmare uit. In 1984 wordt hij voor het eerst uitgebracht op vinyl op het label Satan's Nightmare. Het materiaal is zeer interessant want het stamt uit de tijd nog voor het Melissa album. Sommige nummers komen we later tegen op latere albums maar sommigen ook niet. Dit is in ieder geval een mooie verzameling van oude demo's die de band uitbracht voor hun debuut.


Live From The Depth Of Hell

Links de 2013 Satan's Nightmare Lp en daarnaast de Cd Werewolfs In Hilversum.

Deze releases zijn ook eerder uitgebracht in 1984 en hier zou de destijdse fanclub ook de maker van zijn. Een ander verhaal is dat de toenmalige manager deze opnames doorgespeeld heeft naar een grote platenlabel om het officieel uit te brengen maar dat label ging hier niet in mee omdat ze bang waren dat ze problemen met de band kregen of beter gezegd de platenmaatschappij van de band (Roadrunner, Music for Nations). De Cd heeft alleen de eerste helft van de Lp opnames opgenomen in Hilversum in januari 1984.


Live in Kopenhagen 1982 The Nun Hath No Head en Return Of The Living Dead

Links de 2016 Amerikaanse Dungeon Records en daarnaast de 1990 Italiaanse Metal Memory Records Cd.


Bootlegs worden regelmatig uitgebracht met verschillende titels. Hier heb ik een Lp The Nun Hath No Head uit 2016 die de opnames van het optreden uit 1982 in Kopenhagen bevatten. De Cd Return Of The Living Dead komt uit 1990 en heeft dezelfde opnames plus nog één extra track, Satans Fall. Deze paste niet meer op de Lp en daarom is deze waarschijnlijk weggelaten want anders hadden ze een dubbel Lp moeten maken. De opnames zijn zeker leuk om een keer te luisteren en het is mooi dat iemand deze opnames heeft gemaakt zodat we nu nog kunnen genieten van een optreden van een toentertijd lokaal bandje wat uitgegroeid is tot een legende.


C.U.N.T collectie

Links de 2012 Nederlandse Rape On Records Lp en daarnaast de 2012 Nederlandse Rape On Records picturedisc.

In 2012 wordt de Lp C.U.N.T uitgebracht op het Rape On Records label (parodie op Rave On Records). De plaat is gelimiteerd tot 500 stuks, 250 op wit en 250 op zwart vinyl. De picturedisc is ook gelimiteerd maar het onduidelijk hoeveel er precies zijn. De hoes is voorzien van fraai artwork en dat maakt de plaat misschien nog wel het meest gewild. Op de plaat vinden we live opnames van het concert in Kopenhagen op 5 oktober 1982. Deze opnames zijn al eerder uitgebracht op de bootleg markt dus velen kennen de opnames al. Je moet niet vergeten dat Mercyful Fate met een album portefeuille van 9 albums, 8 compilaties en 5 singles een vrij uitgebreide bootleg catalogus heeft. Op dit moment zijn er een slordige 300 bootlegs gemaakt en dat aantal groeit nog regelmatig.  


On A Night Of Full Moon collectie

Links de 2016 Duitse TRR Lp en daarnaast de 2016 Duitse TRR Lp op wit vinyl.


In 2016 wordt On A Night Of Full Moon uitgebracht en ook hier staan opnames uit 1982 op maar dan van een ander optreden. Er zijn nog 2 extra nummers opgezet van een optreden in maart 1982. De plaat is uitgebracht in een gelimiteerde uitgave van 550 stuks. De plaat is in 5 kleurvarianten uitgebracht en van elke kleur bestaan er dus 110 stuks. Ik had eerst de gewone zwarte vinyl versie maar daar zit een luchtbel in dus kan je hem niet afspelen. Ik heb later de witte gekocht, eigenlijk white splatter, maar van het splatter effect is weinig te zien.

Shadow Nights Cd

2000 Amerikaanse bootleg Cd.

Wederom oude live opnames uit 1982 op de Cd Shadow Nights uitgebracht in 2000. De Cd bevat de volgende tekst, deze nummers zijn afkomstig van zeer vroege live opnames en de geluidskwaliteit is niet goed genoeg voor een officiële release. Je zou deze Cd niet moeten bezitten tenzij je een extreme fan bent van de band zijn primitieve en ruwe geluid. De Cd is gelimiteerd tot 1000 stuks en mensen werden benaderd via e-mail om het te kopen. Ik heb het ooit op een platenbeurs gevonden en de opnames zijn nog goed genoeg om te luisteren. Een extra aardigheidje op deze Cd is de radio reclamespot die het label Megaforce had gelanceerd voor de Melissa release.


 

The Vampire Is Back

De 2015 Europese Roadkill Records 2 Lp.


Deze plaat, uitgebracht in 2015, is een complete verzameling van alle demo opnames. Er staan ook een aantal vroege live opnames op en een aantal nummers van de band Danger Zone, zo heette de band voordat het Mercyful Fate werd met Michael Denner en Timi Hansen waar King en Hank ook op meespeelden. Dit is echt een juweeltje voor de diehard Mercyful Fate fans.


1983 Aardschokdag opnames

Links de 2014 Lp en rechts de 1991 Italiaanse Metal Memory records Cd.


 

In 1991 wordt er een Cd uitgebracht onder de titel Crush The Cross met opnames van de in 1983 gehouden Aardschok festival. De Lp is van 2014 en heeft dezelfde opnames gebruikt voor de persing. Het enige verschil is op de Cd staat ook Satan's Fall en op de Lp niet wegens ruimtegebrek. 


 

Reünie Dynamo 1993

Linksboven de 2016 Europese Djævle Legetøj Musik Lp op transparant oranje vinyl Back From The Dead en daarnaast, de 2015 Duitse TTR Lp op paars vinyl I Still Remember Dynamo.
Onder de 1993 Cd Nuns Have No Fun.


Een van de meest legendarische concerten in mijn liven althans. Mercyful Fate, The Unholy Reunion op het Dynamo festival in eindhoven 1993. Ik weet het nog goed, ik ging samen met een vriend heen en het was een zonnige dag. In die tijd betaalden we ƒ10,00 dat staat gelijk aan €4,50 voor een kaartje. Tegenwoordig koop je voor dat bedrag amper een biertje. Het was voor mij de allereerste keer dat ik Mercyful Fate en dus ook King Diamond live zag. Ik kan me herinneren dat we terugliepen naar de auto en Mercyful Fate de Laatste tonen van Evil speelde. De bootlegs op vinyl klinken een beetje dof en je hoort ook mensen die dichtbij de recorder stonden. De Cd versie is iets beter om naar te luisteren.


The Oath Live At Philadelphia, Pennsylvania, U.S.A. at 18-02-1995

Amerikaanse 1997 Cd.

Deze Cd is wel de moeite waard om te hebben. De opnames zijn goed er staan 12 nummers op, waarvan 4 nummers verkeerd gespeld zijn, maar dat is bij bootlegs normaal. De opnames zijn gemaakt tijdens de Time tour en de Cd bevat dan ook 2 nummers van dit album, Nightmare Be Thy Name en My Demon. Ook staan er nog 2 nummers op van In The Shadows en de rest van de Cd is gevuld met werk van de eerste twee platen.


9 Tour Europe 1999

2022 Heavy Metal Records Lp op geel vinyl.


De laatste bootleg die ik kocht is 9 Tour Europe 1999 en aangezien er op staat dat het om een radiobroadcast gaat dacht ik dat dit wel een oké plaat zou zijn. Nou niets is minder waar, de opnames klinken een stuk slechter als de opnames uit 1982. Wel jammer want de opnames zijn gemaakt tijdens het legendarische Wâldrock festival in Friesland. 


King Diamond bootlegs...


The Eye bootleg picturedisc

2007 Belgische Metalized Blood Records picturedisc.


Van The Eye kwam destijds geen picturedisc uit en moesten we wachten tot 2007 op een onofficiële release. Later in 2016 komt er pas een Metal Blade release omdat het label de gehele discografie op picturedisc uitbrengt. Ik was al tevreden met de bootleg versie maar heb toch ook maar de officiële versie aangeschaft.


Joker Up My Sleeve

±1996 geen label Cd.

Deze Cd was misschien wel de eerste bootleg van King Diamond. Via de fanclub werd het bestaan van deze Cd verspreid met de mededeling dat deze betere opnames zou bevatten als de officiële Abigail Live release uit 1991. Ik was allang blij met nog een live album van King dus voor mij konden ze de moeite van het overhalen besparen en kocht hem meteen, al was het dan wederom een optreden tijdens de Abigail tour. 


Live At Knofp's Music Hall Hamburg 11-12-1987

2018 Engelse Mass LP Records Lp.


Live At Knopf's een bootleg uitgebracht in 2018 gelimiteerd tot 375 persingen. Een registratie van het Abigail concert uit 1987 in Hamburg. De volledige show staat er niet op omdat dat niet past op één Lp. Er is dan ook gekozen voor voornamelijk de Abigail nummers en The Portrait en The Candle van het Fatal Portrait album. De opnames zijn goed voor de tijd dat ze gemaakt zijn. 


Deadly Omens 1&2

Links de 2016 Japanse Cult Legends Recordings Lp op transparant vinyl en daarnaast de 2016 Belgische Cult Legends Recordings Lp op transparant blauw vinyl.


In 2016 verschijnt Deadly Omens Vol. 1 en Vol. 2 op de bootleg markt. De opnames zijn van de Abigail tour opgenomen tijdens het concert op 20-12-1987 in de Noorderlicht in Tilburg. De plaat Abigail wordt grotendeels gespeeld en nog 3 nummers van Fatal Portrait. Het optreden wordt zoals gewoonlijk ook voorzien aan een bezoekje aan het Mercyful Fate tijdperk in de vorm van The Oath/Black Funeral, Evil en natuurlijk Come To The Sabbath die nu nog steeds wordt gespeeld tijdens een King Diamond show. De opnames zijn goed voor de tijd dat ze gemaakt zijn. Om het de verzamelaar niet te gemakkelijk te maken zijn er 2 losse Lp's uitgebracht in plaats van 1 dubbel Lp. De oplage is gelimiteerd tot een slordige 500 stuks.


A Mansion In The Darkness

 2012 The Swinging Pig Lp op orange clear vinyl.

In 2012 wordt A Mansion In The Darkness uitgebracht en is een registratie van een optreden tijdens de Abigail tour. De hoes laat een foto zien die gemaakt is tijdens de Them tour en is dus misleidend. Er zijn zover bekend 3 kleurvarianten, green clear marbled, white waxed pink marbled (voornamelijk wit) en mijn verse de orange clear ieder in een oplage van 100 stuks wereldwijd. Ook bestaat er nog een box-set versie met rood vinyl en een certificaat en een T-shirt die gelimiteerd is tot 10 stuks.


Satanic Rites

1990 Braintrash Records Lp on blue vinyl.


Satanic Rites uit 1990 op blauw vinyl opgenomen in Bonn 13 februari 1990 tijdens de Conspiracy tour. Er bestaan 4 versies van dit album, clear vinyl, blauw vinyl (die van mij), muliticolored splatter vinyl en een picturedisc. De persingen zijn waarschijnlijk allemaal gelimiteerd tot 100 stuks wereldwijd en dat maakt hem zeer moeilijk te vinden. 

Steel City Sleepless Nights

2015 Amerikaanse 2 Lp op clear red blue splatter vinyl.


Een bootleg gemaakt van een show ruim na de laatste King Diamond release Give Me Your Soul Please... King zelf zegt dat de laatste plaat alweer een tijdje geleden uit is gebracht en dat hij daar wat aan zal doen. Inmiddels is het bijna 2024 en nog steeds is er niks concreets bekend over een nieuw album. Wel is bekend dat het nieuwe album The Institute gaat heten. De show is waarschijnlijk opgenomen in 2014 aan de setlist te zien. De opnames klinken verrassend goed en maakt deze bootleg een must to have. De plaat is gelimiteerd tot 300 stuks, 150 op red blue splatter en 150 orange purple swirl vinyl.


 

Abigail Is Live

Back To Vinyl Records Lp op olive green transparant vinyl.


Abigail Is Live is een gelimiteerde bootleg tot 100 stuks op olijf groen doorzichtig vinyl. De plaat bevat opnamen van het concert in Fillmore, Detroit op 18 november 2015. Het bevat de complete Abigail plaat die live gespeeld werd aangevuld met opnames van King zijn optreden met Metallica tijdens een 30ste verjaardag optreden in San Francisco. Het geluid is redelijk goed van beide optredens, niet zoals Songs For The Dead maar je kan er naar luisteren.

Live At The Orpheum Theatre

2017 Amerikaanse Iron Eagle Records 2 Lp.


In 2017 wordt Live At The Orpheum Theatre, Boston, Massachusetts, USA on 24th November 2015 uitgebracht in een hoes voorzien van fraai artwork. Deze plaat werd uitgebracht door een Amerikaanse fanclub en is gelimiteerd tot 200 persingen, 100 op zwart vinyl en 100 op rood vinyl. De plaat bevat het gehele optreden en komt 2 jaar eerder uit dan de officiële Songs For The Dead. De opnames klinken erg goed voor een bootleg dus zeker de moeite waard om deze in je collectie te hebben.

 

King Diamond Greatest Hits

1996 Portugeese Dog Entertainment Cd.


In 1996 verschijnt zowaar een bootleg compilatie Cd onder de meest belachelijke titel Greatest Hits. King heeft natuurlijk nog nooit een echte hit gehad en wordt ook nooit op de radio gedraaid. Die tijd ligt ver achter ons. Eind jaren '80 hoorde je nog wel eens King Diamond tijdens Vara's Vuurwerk maar veel meer airplay krijgt deze artiest helaas niet. De tracklist is wel oké! Er staan nummers op van The Portrait, Abigail, Them, Conspiracy, The Eye, The Spider's Lullabye, een ideale Cd als je gewoon van alles wat wilt horen. Het artword is van Thomas Holm, wat de eigenlijke hoes voor Conspiracy zou worden.


King Diamond Compilatie albums

Beide Cd´s 1996 Italiaanse Angel International Recordings.

In hetzelfde jaar als de Greatest Hits Cd verschijnen ook een aantal compilatie Cd´s waar 2 albums op 1 Cd zijn gezet. Een combinatie van Abigail en Fatal Portrait is nog een logische keuze maar een combinatie van Them en The Eye is misschien minder gelukkig gekozen. Natuurlijk passen er geen 2 King Diamond Albums op 1 Cd en daarom wordt ervoor gekozen om er een paar nummers tussenweg te laten. Van Abigail missen we Omens en van Fatal portrait missen we Voices From The Past en Haunted. De compilatie Them en The Eye missen er 4 nummers van The Eye namelijk, Two Little Girls, Into The Convent (echt een gemis), Behind These Walls en The Meetings. Dat is zo'n beetje één derde van de plaat. In dat geval was het misschien beter om het album, The Best Of Them And The Eye te noemen. Ik kocht in die tijd alles van King Diamond wat onder mijn ogen kwam en daarom dus deze 2 ook.