Erwin NieboerRockdrummer
 

De-loused In The Comatorium............

Veel mensen denken dat als een artiest zeer populair is dat dan de waarde van de platen veel  hoger liggen dan platen van minder succesvolle artiesten. Het tegendeel is vaak waar, immers populaire artiesten brengen alles in zéér grote oplages uit. Bij minder succesvolle artiesten liggen die aantallen een stuk lager en wordt een plaat veel sneller moeilijker te vinden en ontstaat er schaarste en als iets waarde verhogend is dan is dat wel schaarste. 
The Mars Volta is volgens mij zo'n band die bij velen niet bekend is maar eigenlijk zou dat wel moeten. Hun muziekstijl is moeilijk te plaatsen en te omschrijven, het gaat van hyper druk naar intense rust van jazzy stukken naar ellenlange rockende gitaarsolo's. Nummers van 10 minuten of meer komen ook regelmatig voor bij deze band waarbij al deze stijlen de revue passeren. Voeg daar de uitgebreide teksten aan toe en je hebt The Mars Volta.
Let wel, je moet er wel de tijd voor nemen om deze band te leren kennen. Het is niet zo dat één enkele luisterbeurt je overtuigd. Het vergt doorzettingsvermogen, muzikale interesse en tijd, heel veel tijd die de meeste mensen zichzelf niet gunnen.

Cecric Bixler-Zavala live in 2023

Hoe kwam ik in aanraking met deze band? Eigenlijk de meest eenvoudige manier, namelijk een live show zien. Ze speelden op woensdag 19  maart 2003 in het voorprogramma van de Red Hot Chilli  Peppers en daar heb ik ze voor het eerst gezien. De band kwam op met zo'n explosie van energie dat het gelijk je aandacht trekt. Hier werd bij mij het zaadje geplant en ik begon dan ook thuis muziek op te zoeken en te luisteren. Zo kwam ik de Tremulant Ep tegen en De-loused In The Comatorium. Deze laatste was ook mijn eerste plaat van deze band en de rest volgde in de loop van de jaren. 

Wie is The Mars Volta?  De band ontstaat uit een versplintering van At The Drive-in, de ene helft gaat verder als Sparta en de andere The Mars Volta. Omar Rodriguez is het grote brein achter de muziek samen met Cedric Bixler-Zavala. Dit dynamische duo maakt tot 2012 6 platen met een mix van psychedelische rock, vrije jazz met hier en daar wat punkinvloeden.
In 2012 maakt Cedric bekend geen deel meer uit te maken van The Mars Volta en de band laat 10 jaar niks meer van zich horen. In 2022 verschijnt dan ineens de plaat The Mars Volta..........

Tremulant Ep

Tremulant her-persing uit 2022 op transparant vinyl


Back To The Start 

Mijn bescheiden collectie,

De band brengt in 2002 de Tremulant Ep uit. Op de plaat staan 3 nummers gebracht door Cedric - vocalen, Omar - gitaar, Eva Gardner - basgitaar (later speelde ze als live bassist bij o.a. Pink), Isaiah Ikey Owens - toetsen en John Theodore - drums. Deze laatste heeft zeker mijn interesse versterkt door zijn opmerkelijke drumstijl. Deze drummer behoort zeker tot één van mijn favoriete drummers.
De plaat is op zich nog redelijk gemakkelijk en betaalbaar te verkrijgen. Mijn eigen exemplaar is een her-persing uit 2022 op transparant vinyl. Ouder persingen zijn te verkrijgen voor bedragen variërend van €30,- tot rond de €100,-


De-loused In The Comatorium

linksboven, 180gram MOV persing 2014 daarnaast clouds hill remastered 2021 release op gekleurd vinyl (blauw en groen).

In 2003 komt de eerste langspeelplaat uit en er wordt gelijk groots uitgepakt met namen als Flea, John Frusciante (dit verklaart meteen waarom ze als voorprogramma bij de Red Hot Chili Peppers werden geboekt) en als producer Rick Rubin. Na een kort intro Son Et  Lumiere (klank en lichtspel) gaat het naadloos over in Inertiatic ESP waar de band een beetje uit de doeken doet waar ze voor staan. De plaat wordt ook wel beschouwd als most powerfull adventurous rock album of it's time. Voor mij zijn Roulette Dares (haunt of) en Cicatriz ESP zwaar favoriet.
Ik kocht de vinyl versie pas in 2014 omdat ik hem toevallig tegenkwam in de bakken bij mijn lokale platenzaak. De eerste persingen zitten boven de €100,- en inmiddels wordt mijn MOV persing ook rond dit bedrag verkocht. Gelukkig worden er regelmatig her-persingen uitgebracht dus met een beetje geduld kan je de platen dan nieuw kopen voor een redelijk normaal bedrag. De releases zijn vrij uitgebreid, het zijn vaak dubbel Lp's, met uitgebreid artwork en mooi binnenhoezen. De 2021 remaster persing heb ik met name gekocht om de hoes. Het laat op de voorkant weer het originele artwork zien van de allereerste vinyl uitgave. De cd is een reguliere uitgave uit 2003.

Frances The Mute collectie

Bovenaan (uitgeklapte hoes) een bootleg versie, daaronder de eerste persing en daaronder de her-persing cd

Lp nummer 3, B-kant ge-etched

In 2005 maken we kennis met de tweede langspeel plaat van de band. Frances The Mute is een concept album en is geperst op maar liefst 3 Lp's. Het concept draait om Frances een dame van lichte zeden die haar diensten verleend aan een geestelijke die haar zwanger maakt. Na de veroordeling dwingt de kerk haar om een abortus te doen. De nummers zijn opgesplitst in hoofdstukken en hierdoor krijg je dus dat het eerste nummer in totaal dertien minuten duurt. Dit is gelijk 1 kant van de plaat kant 2 bevat maar 1 nummer, The Widow, een rustig nummer wat zeker in de hitlijsten had kunnen staan. De tweede plaat opent met L'via L'viaquez een nummer wat grotendeels in het Spaans (Mexicaans) wordt gezongen. het nummer duurt ruim 12 minuten en beslaat daarmee de volledig A-kant. Een leuk grapje in het nummer is dat je aan het eind een ruis met een piepje hoort en waar de plaat bij het label is gaat dat geluid steeds door. De B-kant wordt bezet met het nummer Miranda That Ghost Just Isn't Holy Anymore, een rustig nummer met in het begin wat pitch control geintjes en duurt ruim 13 minuten. De derde plaat bevat het slot stuk Cassandra Gemini op de A-kant deze duurt ruim een half uur en de B-kant is ge-etched. Dit is allen bij de eerste persing het geval. De bootleg versie die ik later tegen kwam heeft deze kant niet ge-etched en is gewoon een lege vlakke kant. John Frusciante speelt wederom een nummer mee en ook Flea doet een duit in het zakje en speelt op 2 nummer trompet. De plaat is bij de eerste oplage ook op lichtgevend vinyl geperst en heeft een rode hoes om de normale hoes. Deze versie is nog mooier dan mijn versies maar als je deze vandaag de dag wilt kopen dan moet je al gauw denken aan bedragen ronde €400,- tenminste als je hem in mooie staat wilt hebben.

Amputechture

links de Clouds Hill White Blue vinyl 2022, daarnaast de Europese Cd.


In 2006 verschijnt de derde langspeler van de band. Wederom met medewerking van John Frusciante maar deze keer zonder Flea. De band borduurt lekker door met hun eigenzinnige stijl waar rustige stukken af en toe afgewisseld met zenuwachtige jazzy achtige stukken. Een vreemde eend in de bijt is het in het Spaans gezongen Asilos Magdalena. Deze plaat is voor veel fans een telleurstelling, waarschijnlijk omdat de voorganger zo geliefd is bij de fans van het eerste uur. Het zal ook moeilijk worden om dat succes te overtreffen.

The Bedlam In Goliath

Links Clouds Hill 2022 Blue Red vinyl en de Cd uit 2008.

The Bedlam in Goliath is een spannend verhaal. Tijdens een reis naar Jerusalem stuit Rodriguez-Lopez op een oude ouija board en besluit deze mee te nemen en cadeau te doen aan Cedric. Deze neemt het antieke ding mee op tournee en ze gebruiken het na de shows. Ze leggen contact met iemand die beweert Goliath te zijn en deze geeft hen allerlei boodschappen. Eerst gaat het allemaal goed en is het gewoon een leuk tijdverdrijf maar als ze verder in de tijd komen worden ze steeds meer gevolgd door rampspoed. Uiteindelijk breekt Rodriguez het ding en begraaft het ergens en dat was het einde van Goliath. Cedric gaf Goliath de naam the Soothsayer en schreef voor deze plaat een nummer met die titel.
John Frusciante is wederom van de partij maar drummer John Theodore is de laan uit gestuurd. De Amerikaan Thomas Pridgen vervangt Theodore en speelt ook tijdens de komende tournee.

Octahedron Lp en Cd

Links de 2022 Clouds Hill persing op 2Lp red transparant en Yellow transparant en daarnaast de Mercury 2009 Cd versie.


 

In 2009 verrast The Mars Volta met name vriend (van vriend en vijand) met Octahedron. De chaos wat altijd een beetje het trademark was van The Mars Volta is nagenoeg verdwenen. Waar eerder drums als een volle vuilnisemmer over de luisteraar heen werd gestort word er nu zeer zorgvuldig omgegaan met het gebruik van drums. Dit is, tot nu toe, de meest toegankelijke plaat van de band. Veel fans kunnen de plaat ook niet echt waarderen omdat het te ingetogen is. Omar wil eigenlijk veel meer deze kant op met de muziek en vindt het tijd dat de band zijn wilde haren afscheert. Dit is tevens het laatste album waar Jeff Jordan het artwork voor maakt. Jordan begon bij het album Amputecture en zijn allerlaatste werk zal hij leveren voor de box set die de band uitbrengt in 2021 als warmaker voor de in 2022 release van een nieuw album. Deze keer wederom alleen John Frusciante die meedoet op het album. Voor de geen die dus niet echt van kacophony  houdt maar van overzichtelijke arrangementen met hier en daar wat buiten de lijntjes gekleurde passages raad ik deze plaat aan.Noctourniquet Lp en Cd

 Links de 2022 Europese/UK Clouds Hill 12" 2lp persing op blauw transparant en paars vinyl en daarnaast de 2012 Europese Warner Bros Cd.


In 2012 3 jaar na het laatste wapenfeit komt dan weer een nieuw album uit getiteld Noctourniquet. Dit album is niet een doorsnee The Mars Volta plaat geworden. De electronische aspecten zijn aardig naar de voorgrond getrokken en geeft de plaat een beetje een ambient feel. Het eerste nummer The Whip Hand is even schrikken met name als je de Lp draait. In eerste instantie dacht ik dat mijn platenspeler een mankement had en daarna dacht ik dat de plaat zelf niet goed geperst was. De rare maatsoort van het openingsnummer heeft even een aantal draaibeurten nodig om hem door te hebben. Het volgende nummer Aegis lijkt weer een beetje de oude vertrouwde The Mars Volta. Na het derde nummer zakt de drukte weer wat af met Empty Vessels Make The Loudest Sound en het daarop volgende sinistere The Malkin Jewel ontaard uiteindelijk weer in een kakafonie van instrumenten. Deze plaat is overigens ook de eerste plaat waar John Frusciante niet op meedoet. De songs zijn allemaal geschreven door Omar en Cedric. De hoes lijkt saaier dan de voorgaande releases maar als je hem bekijkt met de bijgeleverde 3d bril dan wordt hij een stuk interessanter. Ook wordt er een postertje bij geleverd die ook in 3d te bekijken is. 
Veel van de fans vinden dit misschien wel hun meest matige plaat tot nu toe en ook tussen Omar en Cedric lijkt de koek een beetje op te zijn. Cedric deelt in 2012 dan ook mede dat hij geen lid meer is van The Mars Volta, de reden, muzikale verschillen. Omar wil meer een popplaat maken maar Cedric wil niet zo ver van de originele koers wegvaren. Het vreemde is dat in ditzelfde jaar er ook een reünie komt van de band At The Drive In een band waar Omar en Cedric in zaten voor dat ze The Mars Volta begonnen en in 2017 er zelfs een nieuwe plaat uitkomt waar beiden aan meegewerkt hebben. Omar is sowieso niet iemand die stil kan zitten, de man heeft 50 albums op zijn naam staan, en begint het ene project na het andere project.


Landscape Tantrum 12

De 2021 Europese Clouds Hill 12" persing op transparant vinyl.


In 2021 komen er weer wat releases van The Mars Volta uit een box-set met maar liefst 18 Lp's (de reguliere albums aangevuld met niet eerder uitgebracht materiaal) en de Lp Landscape Tantrums. De laatste heb ik in mijn bezit omdat ik hem toevallig tegenkwam bij de lokale platenzaak. De plaat bevat ruwe opnames van hun debuut album De-loused In The Comatorium en is best een mooie aanvulling op dit album. De werkelijke reden van het uitbrengen van deze plaat is dan ook meer een inleiding van een nieuw tijdperk van The Mars Volta die na 10 jaar dan toch weer bij elkaar komen.


The Mars Volta collection

Links de 2022 Clouds Hill wereldwijde 12" persing en daarnaast de 2022 Clouds Hill digipack Cd.


In 2022 is het dan zover, na 10 jaar rust (of gestopt), komt de band weer bij elkaar. Opvallend in de nieuwe bezetting is dat Eva Gardner weer terug is als bassiste. Gardner had meegespeeld in de allereerste periode wat de Tremulant Ep als resultaat had en daarna verdween ze, dat wil zeggen bij The Mars Volta. Gardner ging daarna aan de slag als live bassiste bij Pink en hield dit vol tot in ieder geval 2021. Daartussen door deed ze ook nog wat opnames voor Moby maar nu dus weer terug bij de band. 
Ik kwam de plaat bij toeval tegen bij mijn lokale platenwinkel en kocht hem blindelings. De volgende dag, zondagmorgen, zette ik de plaat op en bereidde me voor op de kakofonie die los kon barsten maar de plaat bleek een uitstekende zondagochtend plaat te zijn. Easy like a sunday morning zoals Lionel Richie of Faith No More zou zeggen. Later zag ik een nieuw interview op YouTube en hierin liet Omar weten dat hij dolgraag een plaat wilde maken die je lekker op zondagmorgen kon draaien en ik kan je verzekeren dat dit meer dan gelukt is. Omar wilde meer de pop kant op en uiteindelijk heeft hij zijn zin gekregen en is Cedric nu ook wel overtuigd dat dit een goede stap was. Of dit blijvend is moet de toekomst nog uitwijzen maar voorlopig zitten we vast in deze koers.


Que Dios Te Maldiga Mi Corazon

Links de 2023 Clouds Hill 12" in Silver-foiled embossed sleeve en daarnaast de 2023 Clouds Hill Cd eveneens in Silver-foiled embossed sleeve.

Nog geen jaar later en er komt weer een nieuw album uit, maar wacht eens even deze plaat heeft dezelfde tracklist als zijn voorganger en toch is het een nieuwe plaat. Waar de vorige een heerlijk zondagmorgen plaat is dan is deze een zondagavond plaat. Omar besluit om het album The Mars Volta helemaal opnieuw op te nemen maar dan akoestisch. Zodoende bestaan er nu 2 versies van dezelfde plaat en hoogstwaarschijnlijk wordt hier een nieuwe trend gezet waar The Mars Volta nog wel even mee door zou kunnen gaan. 
Top